6 x de beste plekken voor strand & cultuurliefhebbers

Ga je op reis met een vriendin wiens idee van vakantie een beetje hangen op een strandbedje is, maar wil jij het liefst óók nog wat cultuur snuiven en -als je er dan toch bent- een rondje shoppen? Dan zijn deze reisbestemmingen perfect voor jullie!

 1. Den Haag
  We beginnen dichtbij. Want hey, niet iedereen heeft het geld om een duur ticket te boeken. Met een beetje medewerking van het weer kun je hier een geweldige tijd beleven, aan het strand, maar ook in Den Haag is genoeg te beleven!
 2. Tel Aviv
  We gaan door naar een van de duurdere plekken, maar wel eentje die het waard is om je geld aan uit te geven want het is echt een bijzondere plek. Houd er dus rekening mee dat je steeds versteld staat van de bedragen die je er neer moet leggen, maar de stad is de laatste jaren enorm in opkomst onder toeristen, en dat heeft natuurlijk zijn reden.
 3. Lissabon
  Als cultuurliefhebber kun je hier losgaan. Shoppen? Dat lukt hier ook best. Lissabon heeft meerdere stranden waar je gemakkelijk met de trein kunt komen. Oh, en houden jullie van lekker eten? Dan ben je hier ook aan het juiste adres!
 4. Rovinj
  Hoe? Mocht je er nog nooit van gehoord hebben – de stad ligt in Kroatie. Je moet er wel tegen kunnen om soms wat naakt te zien, omdat er in de buurt een grote nudistencamping is. Leuk detail: de stad ligt vrijwel letterlijk aan het water. Er is zelfs geen boulevard die tussen de stad en de zee in ligt.
 5. New York
  Wellicht niet je eerste gedachte als je aan de combinatie strand en stad denkt, maar wel degelijk een goede optie. Naast het bekendere Coney Island heeft de stad namelijk ook nog andere stranden te bieden, zoals Long Beach en Rockaway Beach die je prima kunt bereiken per metro.
 6. Göteborg
  Deze stad ligt wat noordelijker, namelijk in Zweden. En ja, daar is het ook mooi weer in de zomer. Oke, bij deze plek liggen het strand en de stad niet direct naast elkaar. Want om van de stad naar het strand te komen moet je eerst met een tram en dan met een boot. Maar het is er wel heel erg mooi. Rondom Göteborg liggen hele allerlei kleine eilandjes waar je heerlijk rustig kunt genieten van de zee en zon.
Bron: HLN | Beeld: iStock


Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.