7 dingen waaraan je Nederlanders op vakantie herkent

nederlanders op vakantie

Terwijl je nipt van een Sex on the beach op een zonovergoten terras aan de Spaanse costa, zie je van een afstand een groep mensen aan komen lopen. Zonder ook maar enig woord te hebben gehoord, weet je het: dit zijn Nederlanders. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. En wel hierom.

 1. Korte (ruitjes)broeken
  Is het je weleens opgevallen dat Italianen of Spanjaarden (tenzij extreme hitte) nauwelijks in korte broek te spotten zijn? Nederlanders daarentegen verruilen hun lange broek al voor een kort exemplaar zodra de thermometer de 15 graden aantikt. Het liefst met geruit motief en in het ergste geval een driekwartsvariant. En vergeet de teenslippers eronder – Havaianas, Birkenstocks, you name it – niet.
 2. Obsessief gedrag met betrekking tot het weer
  Of het nu koud, warm, winderig of regenachtig is: we praten elke dag (lees: elk uur) wel over het weer. En valt er niks te zeggen over de weersomstandigheden op de plaats van bestemming, dan checken we wel even de voorspellingen in ons kikkerlandje (in de hoop dat het daar kut is, natuurlijk).
 3. Hagelslag en (pinda)kaas
  Een weekendje naar de Franse Ardennen? Dan gaat natuurlijk de pot Calvé mee. Op vakantie naar de Bahama’s? Niet zonder vlokken. Aangezien we niet zonder onze oude vertrouwde Nederlandse producten kunnen, sjouwen we ze overal mee naartoe. En tja, geef ons eens ongelijk. Het is dat brood niet lang genoeg goed blijft.
 4. Restaurantmanieren
  De restaurants waar we eten hebben niet altijd makkelijk met Nederlanders. Niet alleen staan we al om 18.00 uur op de deur te kloppen (hoe kan het dat deze tent om ‘etenstijd’ nog gesloten is?!), ook zijn we nogal gierig wat fooi betreft. Het liefst geven we niks, maar ‘omdat het hoort’ ronden we die € 49,20 toch maar af naar € 50,-. En dan hebben we het nog niet eens over de rekening die altijd maar gesplit moet worden…
 5. Geklaag
  Tja, wij kaaskoppen staan niet voor niks bekend om ons vele geklaag. En natuurlijk gaan we daar op vakantie gewoon mee door.
 6. Boterhamzakjes
  Uiteraard gaat er een rol boterhamzakjes mee in de koffer. Hartstikke handig toch, om ’s ochtends alvast wat baguettes te smeren zodat we die in onze tas kunnen meenemen? In het geval van de aanwezigheid van een ontbijtbuffet, graaien we daar natuurlijk ook wat van mee. Scheelt toch weer lunchkosten hè.
 7. Caravans
  Need we say more?

viva zomerdeal

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.