7 manieren om de NS niet te haten bij vertraging

ns

Het is makkelijk om diepe haat te voelen als je door een wisselstoring of blaadjes op de rails gestrand bent op een station in Schubbevaginaveen. Maar er zijn manieren om je irritaties los te laten.

  1. Denk aan mensen die het erger hebben– De man die de blaadjes van de rails moet schrapen, de treinconducteur die uit zijn hokje moet, wanneer er iemand voor zijn trein is gesprongen, de gegijzelde portier in het NOS-gebouw, of zelfs de familieleden van mensen die onthoofd zijn door IS. Staat zo’n flutvertraging nou in verhouding met deze shit? Is het nou echt zó erg, dat je je erover moet opwinden? Neen. Niet aanstellen dus.
  2. Verwend kreng! – Nederland staat in de top drie van de beste spoorwegnetwerken van de wereld (alleen die van Zwitserland en Japan zijn beter). We zijn dus zwaar verwend met die blauwgele rakkers, die zo vaak, en zo op tijd rijden. In het buitenland is het vaak een gok of treinen wel of niet rijden. En als ze niet rijden, druipen de forenzen zonder gezeik gedwee af. Of ze wachten gewoon op de volgende. Kunnen wij zeikstralen een voorbeeld aan nemen.
  3. Maak nieuwe homies – Normaal gaan we het liefst met een tas naast ons op reis, en àls we iemand tegenover ons hebben, kijken we liever naar onze mobiel dan dat we contact leggen. Laat een vertraging nou de perfecte gelegenheid zijn om eens niet als een zombie langs elkaar heen te staren. Vooral in treinen die lang vaststaan op een spoor, kan het net zo gezellig zijn als bij Koffietijd. “Vorige week hadden we ook al zo’n vertraging, niet te harden. Wat voor boek ben jij eigenlijk aan het lezen?” Whatever, rampspoed verbindt mensen. Dus haal een gratis kopje koffie voor je buurman op het station, en je zult versteld staan wat voor leuke gesprekken er kunnen ontstaan. Het mooiste zou natuurlijk zijn als je op een veldbed de nacht op een station moet doorbrengen met elkaar. Pyjamaparty!
  4. Snuif de buitenlucht op – Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een bevroren kont te oogsten op een stalen bankje op het station, of eindeloos te turen naar een bord waar voorlopig geen enkele trein op komt te staan. Maar het is ook een optie om van de nood een deugd te maken: maak een wandeling in stad waar je gestrand bent, loop stationstrappen op en af om aan je conditie te werken, of geef jezelf een goed excuus om even te shoppen.
  5. Train je geduld – Face it: stiekem kun jij je ook doodergeren aan de chagrijnige koppen op het perron. De opgefoktheid van anderen pik je algauw op, en ondertussen voel je de energie uit je lichaam sijpelen. Probeer dit als een training te zien. De situatie is zoals hij is. Treinvertraging is overmacht, waar je weinig schuld aan hebt. Als je je baas hebt gebeld dat je wat later bent, is er niet meer wat je kunt doen. Stressen zal de trein niet opeens harder laten rijden. Probeer je bewust te zijn van je lijf: zijn je schouders ontspannen? Adem je via je buik? De situatie is niet te veranderen, maar wél de manier waarop je ermee omgaat. Als het je lukt om je niet mee te laten slepen in de chagrijn van anderen, zul je merken dat het wachten je stukken minder uitput.
  6. Pleeg dat ene telefoontje – Hik je al een tijdje op tegen een telefoontje? Of schuif je al tijden het telefoontje met je opa voor je uit, omdat hij altijd zo lang van stof is? Dan is nu het moment om dat soort telefoontjes af te handelen. Je hebt de tijd, en als je straks weer in een rijdende trein zit, heb je niet het idee dat je hebt staan niksen.
  7. Wees lief voor jezelf – Waarom zou je in vredesnaam staan blauwbekken tussen de massa, als je ook gewoon in een café een kop warme choco met slagroom kunt drinken? Kies een bar uit met verse kranten en tijdschriften, en maak er zo het beste van, tot je weer verder kunt met je reis.

Beeld: 123RF