8 redenen waarom Rotterdam dé stad van Nederland is

rotterdam

Tuurlijk houden we van Amsterdam. Maar stiekem begint Rotterdam wel de topstad van Nederland te worden. En wel hierom. 

  1. Pure inwoners: als je een Rotterdammer spreekt, weet je direct wat je aan hem hebt. Kenmerkend voor de Rotterdammer is: hard werkend, niet lullen maar doen, direct, eerlijk, en trouw.
  2. De trendwatchers zien het ook: onlangs adviseerde de New York Times haar lezers om Rotterdam in 2014 te bezoeken. De stad staat zelfs in hun top 10 van steden die je dit jaar gezien moet hebben. Ook Rough Guides neemt de Maasstad op in haar tiplijstje, en noemt haar zelfs ‘Manhattan aan de Maas’.
  3. Het is een shopping paradijs: of je nou naar De Koopgoot, de hippe conceptstores in De Meent, of de vintage winkeltjes in het Soho van Rotterdam checkt (omgeving Nieuwemarkt en Pannekoekstraat): Rotterdam is zeven dagen per week een walhalla voor de shopping queens. En laten we vooral de Primark niet vergeten, die zijn grootste verstiging in Nederland in Rotterdam heeft.
  4. Mix aan culturen: in de havenstad vind je momenteel meer dan 170 nationaliteiten, wat de stad een van de meest multiculti steden van Nederland maakt. Niet voor niets noemt de Amerikaanse website Reddit de stad een ‘multicultureel wolkenkrabberfeest’. Ter vergelijking: Amsterdam krijgt de benaming ‘Arrogant Schmucks’.
  5. De stoere haven: Rotjeknor heeft de grootste haven van Europa, en staat op nummer drie van de wereld. Daarnaast heeft de stad de meest fotogenieke cosmopolitische skyline ever. Zalig om even uit te waaien aan de Maas, mooie foto’s te maken, of simpelweg als een amoebe in het water te staren.
  6. Het heeft een rijke architectuur: wie denkt dat Rotterdam grauw en zielloos is, moet beter kijken. De wereldberoemde kubuswoningen, de bibliotheek aan de Blaak, de nieuwe, grootste overdekte markthal van Europa en de eerste ‘wolkenkrabber’ van Europa: het Witte Huis. Je vindt het allemaal in de havenstad. Denk niet dat het alleen maar moderne shizzle is: oude pakhuizen en fabrieken krijgen nieuwe bestemmingen, waardoor je je in de karakteristieke fabriek waant. Oude pakhuizen en fabrieken krijgen nieuwe bestemmingen, waarbij de oorspronkelijke architectuur een eigentijds elan krijgt.
  7. Het is een echte partystad: voorlopig ziet het er niet naar uit dat de beroemde Baja Beach Club opengaat, wegens verbouwing. Maar er zijn gelukkig nog tig andere plekken waar je uit je knarretje kunt gaan. Of je nu van dance, pop of salsa houdt, er is altijd wel een plek met jouw favoriete muziek te vinden. Een must-see is de jaarlijkse Zomercarnaval (dat voortaan Robin Rotterdam Unlimited heet), waarbij de stad zeven dagen lang één groot feest is.
  8. Ze doen niet moeilijk: terwijl je in Amsterdam al blij mocht zijn met een illegaal klein tv’tje in de kroeg, stond er in Rotterdam op elke straathoek een WK-scherm tijdens het grote voetbaltoernooi. Want Rotterdam doet niet zo moeilijk.

Je krijgt nu de kans op binnen te kijken in de meest inspirerende woningen van Rotterdam. Want op zondag 4 oktober houdt de stad gratis ‘open huis’. Letterlijk. Want tijdens ‘Gluren bij de Buren’ kun je rondkijken in de mooiste klushuizen, omgebouwde schooltjes, appartementen, industriële loodsen en sky high penthouses die de stad rijk is. Er zijn tours waarin gidsen je naar de meest bijzondere woningen leiden, waar je de bewoners of architecten ontmoet. Maar je kunt ook op eigen houtje met een speciale stadskaart op tour langs open huizen. En bezoek een van de drie minifestivals die gehouden worden. Klik hier voor meer info over ‘Gluren bij de Buren’.