Actiefilms zijn slecht voor de lijn

slecht voor de lijn

Vanavond een actiefilm op de planning? De kans is groot dat je bij zo’n soort film meer eet dan bij een ander filmgenre.

Houd je wel van een grote bak popcorn of een flinke dosis chocola tijdens een filmavondje? Hoe spannender de film, hoe meer je eet. Dat blijkt uit onderzoek van Cornell University.

Caloriebommetje
Tijdens het experiment werden 94 vrijwilligers gevolgd die M&M’s, koekjes, wortels en druiven snackten tijdens het kijken van twintig minuten televisie. Een derde van de deelnemers keek naar actiefilm ‘The Island’, een derde keek naar diezelfde film zonder geluid en het laatste deel keek naar een talkshow over politiek. De eerste groep at bijna twee keer zoveel snacks als de mensen die naar de talkshow keken. Ook de groep die naar de actiefilm keek zonder geluid at een derde meer aan snacks dan de talkshowkijkers. De mensen die naar ‘The Island’ keken aten gemiddeld 354 calorieën tegenover 215 calorieën bij de talkshowgroep.

Snack attack
“Programma’s met een hoog tempo en veel verschillende camerastandpunten slepen je mee en leiden je af van wat je aan het eten bent,” legt onderzoeker Aner Tal uit. Niet alleen films zijn slecht voor de lijn. Ook televisie kijken of een marathon van een spannende serie als bijvoorbeeld ‘Game of Thrones’ zorgen ervoor dat je sneller overeet.

Eetmarathon
Geldt dit ook voor iets als een reality serie? “Dat kan goed hetzelfde effect hebben. Een serie over vissen is waarschijnlijk niet zo ‘gevaarlijk’ als kijken naar mensen die het tegen elkaar opnemen in een programma met een wedstrijd element,” meent Tal. Kookprogramma’s zijn ook een trigger. Naar eten kijken kan je trek verhogen waardoor je al snel meer snackt. Als je het snoepen binnen de perken wil houden, is de oplossing natuurlijk simpel: alleen kleine porties binnen handbereik…

Beeld: 123RF
Bron: Shape