Klikken, klikken, niet kopen: zo kick je af van je online shopverslaving

online shopverslaving koopverslaving

In tijden van verveling is een online impulsaankoop zo gedaan. Op zich niets mis mee, behalve als je niet meer kunt stoppen met shoppen. In de nieuwste VIVA, die sinds gisteren in de schappen ligt, neemt VIVA’s Suus haar koopverslaving onder de loep. Ze komt uiteindelijk tot vijf tips voor afkicken van je shopverslaving.

5x zo loos je die shopverslaving

1. Stel uit

In de strijd tegen shopaholisme is dit de allerbelangrijkste tip. Als je een nachtje slaapt over een aankoop, kun je je vaak alsnog beheersen. Voor hardcore patiënten: dwing jezelf om een week(!) of zelfs langer te wachten.

2. Analyseer

Gaat het echt om het item in kwestie, of is er iets anders aan de hand? Ben je verveeld, verdrietig, gestrest? Neem de emotie die eronder ligt onder de loep en kijk of je die kunt aanpakken.

3. Houd het bij

Houd eens een maand elke euro bij die je uitgeeft. Waarschijnlijk gaat er veel meer geld op aan shoppen dan je denkt en is het makkelijker om daar iets aan te doen als je het in kaart brengt.

4. Ruim op

Als je grondig gaat opruimen en je huis dus leger wordt, is de kans groot dat je twee keer nadenkt voordat je nieuwe dingen binnenhaalt.

5. Wees dankbaar

Als je een gratitude journal begint waarin je dagelijks vijf (of tien, of zo veel je wilt) dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent, wordt steeds duidelijker dat je niet zo heel veel nodig hebt.

Meer te weten komen over Suus’ (herkenbare) shopverslaving? Dit kun je lezen in VIVA-2020-16. Dit nummer ligt t/m 21 april in de winkel of kun je hier online bestellen.

Lees ook: 5 motivatietips om toch voor die buffer te sparen