Zo handle je de hitte: do’s and don’ts als je wilt afkoelen

hitte

Zweet je peentjes in deze benauwde hitte? Houd het hoofd koel en check de tips.

Do’s

  • Koel de plekken waar de aderen vlak onder de huid liggen. Laat bijvoorbeeld koud water over je polsen stromen, leg een koud kompres op je voorhoofd of in je nek, of zet je voeten in een bak met ijswater.
  • Drink genoeg. Als je zweet, koel je af. Drink zoveel mogelijk om te zorgen dat je zweetdruppels kunt produceren.
  • Zorg dat je ontspant. Diep zuchten en klagen dat je de hitte niet meer verdraagt, kost energie én zorgt voor onnodige negatieve opwinding in je lijf, waardoor je niet bepaald afkoelt. Houd het hoofd dus koel door te accepteren dat het nu eenmaal warm is, en geef je hieraan over. Hoe lager je modus is, des te beter de hitte te verdragen is.

Don’ts

  • Drink geen ijskoud water met ijsklontjes: je zou denken dat dit ervoor zorgt dat je afkoelt, maar het laat je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Als tegenreactie warmt je lichaam zichzelf juist weer op. Je krijgt het van ijskoud water drinken dus alleen maar warmer. Drink juist een warme kruidenthee, dan zweet je de hitte eruit.
  • Probeer de make-up te laten staan- vooral huidoliën en vloeibare make-up voor je gezicht zorgen voor huidisolatie, waardoor je lichaam meer moeite heeft met afkoelen. Daarnaast zijn de zweetstrepen in je gezicht niet bijster charming.
  • Wapper niet met een waaier of stuk papier – de lichamelijke inspanning die je hiervoor levert zorgt alleen maar voor meer hitte, en als je stopt met wapperen word je zo overvallen door de hitte, dat het zweet je direct uitbreekt.

viva zomerdeal