Feestdagen in het voorjaar: wat vieren we ook alweer?

feestdagen betekenis

Goede Vrijdag, Hemelvaart, Pinksteren… elk jaar komen ze voorbij en elk jaar vergeten we opnieuw wat ze – naast een vrije dag van werk – ook alweer precies betekenen. Voor wie ook wel een opfrisser kan gebruiken: check hier wat we ook alweer vieren of herdenken.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag herdenken we de kruisiging van Jezus. Hij ging vrijwillig aan het kruis om de zonden van anderen op zich te nemen. Dat gebeurde op de vrijdag voor het joodse paasfeest. Daarom valt Goede Vrijdag altijd op de vrijdag voor Pasen.

Pasen

Op Goede Vrijdag werd hij gekruisigd, maar dat betekende voor Jezus niet het einde van zijn leven. Drie dagen na de kruisiging stond hij op uit de dood, en dat vieren we met Pasen.

Hemelvaartsdag

Op deze dag ging Jezus naar de hemel; terug naar God, zijn vader. Hemelvaart vieren we 39 dagen nadat Jezus is opgestaan uit de dood. De dag wordt ook wel gezien als veertigste paasdag.

Pinksteren

We blijven nog even doortellen: tien dagen na Hemelvaartsdag vieren we Pinksteren. Toen kwam de Heilige Geest naar de aarde. Jezus had zijn discipelen beloofd iemand te sturen om hen te leiden en te helpen met het verkondigen van zijn woord. Pinksteren wordt ook wel gezien als het begin van de christelijke kerk.

Zo. Nu niet meer vergeten hè?

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.