De allesreiniger voor je geest: niet lullen, maar poetsen

 

Ja hoor, de lente is het seizoen van de grote schoonmaak. Denk wapperende lakens aan de waslijn, mattenklopper in de aanslag om het stof uit het vloerkleed te slaan en alle ramen open om een frisse bries door het huis te laten waaien. Maar die reinigingsbeurt houden we niet alleen door het huis, maar ook door het hoofd. Drie tips voor een opgeruimde geest:

 

 

  1. 1.    DE BLIJE ZWABBER

 Door regelmatig stil te staan bij ‘het gaat goed met mij’, zul je je prettiger voelen. Meer op je gemak met jezelf. Je zult minder de neiging hebben om met een kritische blik naar je eigen imperfecties te kijken, van je rode hoofd tijdens die vergadering tot je forse bilpartij in die iets te krappe skinny jeans. Want: het gaat in wezen goed met je. Door negatieve gedachte te vervangen voor positieve hou je jezelf niet voor de gek. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hoog scoren wat betreft zelfacceptatie en positiviteit , zich minder vaak ziek melden, een betere conditie hebben en sneller herstellen van stressvolle ervaringen.

 

  1. 2.    HET LEKKER FIT SOPJE

Behandel je lichaam als een tempel. Dat klinkt als een spreuk die bij Edgar Davids op een tegeltje in de keuken hangt, maar er zit een kern van waarheid in. Het verband tussen een fit lijf en een fit hoofd is groot. Zo laat een indrukwekkende stroom onderzoeken zien hoe belangrijk regelmatig bewegen is voor je brein. Kinderen die tussen de lessen door buiten tikkertje doen of op hun kop aan een klimrek hangen, nemen de lesstof beter op. Rennen, fietsen, touwtje springen of tangodansen hebben een ding gemeen: ze stimuleren de afgifte van gelukshormonen als endorfine en dopamine. Bovendien schakelt tijdens het sporten de hersenschors, het deel van de hersenen waarmee we denken, over na een lager niveau. Piekeren en hardlopen gaat niet samen, wat wel zo ontspannend is.

 

  1. 3.    HET DUIZEND-DINGEN-DOEN-DOEKJE

De perfecte remedie tegen dat lusteloze is-het-vandaag-eigenlijk-dinsdag-of-donderdag-gevoel is regelmatig je routine door de war schoppen. Neem een andere fietsroute naar je werk, ga op paardrijles, schrijf je in voor een hardloopwedstrijd of ga op je vrije dag naar een museum in plaats van de Zara (of vooruit, daarna pas naar de Zara). Ons brein is plastisch en dat betekent dat we ons leven lang nieuwe verbindingen kunnen aanmaken, mits we onszelf blijven uitdagen. Door vaker iets nieuws te proberen, hou je je hersenen zo vief als die van een 21-jarige (zo ongeveer). Daarnaast zorgt een nieuwsgierige mindset ervoor dat je je horizon verbreedt, je flexibeler  bent en je leven een stuk interessanter wordt. Want ook al spreek je na die LOI-cursus nog geen woord Mandarijn en vinden je huisgenoten je zelfgemaakte Thaise curry niet te hachelen – je hebt het wel geprobeerd.

 

Bron: VIVA 15, tot 8 april in de winkel

Illustraties: Michelle van der Valk