Amperbroekie

Het badpak is tegenwoordig populairder dan de bikini. En dat is volgens mij voor het eerst in lange tijd. Want ik herinner me nog de veel te dikke vrouw, in de veel te kleine bikini.

In mijn jeugd heb ik vele dagen en avonden op het strand doorgebracht. Het was een half uur fietsen van mijn huis, en nog minder van school en dus een prima plek om de zomerdagen door te brengen. Het kiezen van een bikini of badpak was dan ook een uiterst belangrijke zaak. Toen al. Je zwemoutfit kon de doorslag geven of je het sulletje of de bink van de school zou worden.

Melkflessen en amperbroekjes
Het strand draait namelijk niet alleen om zandkastelen bouwen, bruin worden, kwallen begraven of zwemmen in veel te koud en veel te vies water. Nee, het strand is er voor velen vooral om te zien en om gezien worden. En dat maakt het zo verdomde essentieel een goede strandoutfit uit de kast te plukken. Want benen zo wit als melkflessen is tot daar aan toe (daar ontkomt niemand aan in het begin van de zomer), maar een te groot en/of dik lijf in een te kleine bikini of zwembroek is funest.

Maatje 32
Veel geziene gast is natuurlijk de oude man met een groot vlezig lijf, waar de zonnebrandolie vanaf druipt en die zich in een speedo met de afmetingen van een postzegel heeft gehesen. Als hij loopt zie je dingen bungelen waarvan je nog zo hoopte dat je ze nooit bij deze man zou zien bungelen. Maar ook zien we vaak de (Britse) vrouw met een flink aantal pondjes meer die toch per se een bikini aan wilde voor jeugdige meiden, waardoor ze nu op het strand loopt in een zilveren (!) bikini in maatje 32.

Prachtlijf
Deze mensen zijn vaak veelbesproken, en worden in sommige gevallen zelfs uitgelachen. Ik snap dat niet. Laat deze mensen dragen wat ze willen dragen. Toegegeven, ik vind het er vaak ook niet mooi uitzien maar het gaat mij niets aan wat ze aan willen trekken. Ieder zo zijn ding, denk ik altijd. Ik zou ze graag willen beschermen, willen behoeden voor de onzekerheid waaraan ze te prooi zullen vallen als ze er achterkomen dat men gniffelt als ze voorbijlopen. Ik zou zand willen gooien in de ogen van de mensen die ze uitlachen, ik zou ze voor straf een uur in het kleine, van de plas warm geworden-badje van de kinderen willen laten zitten of ze verplichten tot het halen van patat voor iedereen op het strand die daar trek in heeft. Dat zal je leren, draak!

<bron foto: philosophygeek