Ananda Marchildon: ‘Ik was niet gek’

Ananda Marchildon won in 2008 het tv-programma Holland’s Next Top Model. Ze dacht dat haar gedroomde modellencarrière werkelijkheid werd, maar dat bleek flink tegen te vallen.

Modellenbureau Elite, waar Ananda uiteindelijk terechtkwam, vond haar te dik. “Ik weet nu dat het niet zo was, maar op een gegeven moment ga je er zelf in geloven”, zegt ze in Viva. “Eens in de zoveel tijd moet je langskomen en dan is het letterlijk: broek naar beneden en een meetlint om je heupen. Toen ze zeiden dat mijn omvang nog steeds te groot was, voelde ik een enorme druk. Ik wilde zo graag aan het werk.”

Smashing
Die druk was zo hoog, dat ze er helemaal in mee ging. “Ik realiseer me pas achteraf dat ik er juist wél smashing uitzag. De modewereld is niets meer dan het waarmaken van fantasieën met je eigen lichaam. En dat is onmogelijk.”

Kort lontje
Ananda vertelt dat de periode van stevig lijnen vreselijk was. Het lijkt allemaal wel een sprookje, maar dat is het volgens haar allesbehalve. “Denk je dat die dunne modellen blij zijn? Ik was nooit blij. Ik werd niet alleen magerder, mijn lontje werd ook korter. Ik had nergens geduld voor of zin in.”

Ontslagen
Op een gegeven moment viel het kwartje: ze werd niet dun genoeg. “Dat was een dilemma”, vertelt ze. “Doorgaan had geen zin, maar als ik zou stoppen, raakte ik alles kwijt. Ik bleef proberen, totdat ik ineens werd ontslagen. Ik dacht dat ik voor een maatsessie langskwam, maar werd daar apart genomen. ‘Hier is je portfolio. We halen je vanmiddag nog van de website. Het is van hogerop besloten.’ Met die woorden werd ik de deur gewezen.”

Inmiddels is Ananda’s relatie met eten gelukkig verbeterd. “Ik eet gezond. Ik let nog steeds op koolhydraten, maar dan op een normale manier. Groenten, fruit, vlees, met een sausje erover mag ook. Als het maar niet te gek wordt.”

Bevestiging
Ruim drie maanden geleden won ze de rechtszaak die ze aanspande tegen Elite. Ze werd bekend als het model met de te dikke kont, maar wist wel een discussie op gang te brengen. “Het was voor mij de bevestiging dat ik niet gek was, dat mijn kont niet te dik was. Ik denk dat ik Nederland heb laten inzien dat het bureau juist een te dunne kont wil.” Ze kreeg alsnog de 75.000 euro die haar door het programma was beloofd. En daarmee was de zaak ook voor Ananda gesloten.

Lees het volledige interview in Viva 31 die vanaf woensdag 25 juli in de winkels ligt.