Andrélon is een combinatie van André en Lonneke en 6 andere merknamen waar de oprichters in verstopt zitten

andrelon

Populaire merknamen klinken in onze oren vaak zo bekend dat we nauwelijks stilstaan bij de oorsprong ervan. Toch zit er soms meer in een naam verstopt dan je denkt.

Dat merken als Philips en Ferrari naar hun oprichters zijn vernoemd, moge duidelijk zijn. Ook H&M en V&D (RIP) spreken redelijk voor zich. Maar wist je dat de onderstaande namen ook afstammen van de namen van hun eigenaren?

 1. adidas
  Het bekende sportmerk adidas (ja, je schrijft het écht zonder hoofdletter) werd opgericht door Adolf (ook wel Adi genoemd) Dassler.
 2. Andrélon
  De oprichters André en Lonneke de Jong voegden hun namen samen en voilà: Andrélon was geboren. En ja, wij stonden best even perplex toen we dit hoorden.
 3. Haribo
  Dit snoepmerk dankt zijn naam aan de oprichter Hans Riegel uit Bonn (Duitsland), die voor de gelegenheid de eerste twee letters van zijn voornaam, achternaam en woonplaats aan elkaar plakte.
 4. IKEA
  De oprichter van de meubelgigant gebruikte eenzelfde soort constructie als Haribo Hans. Ingvar Kamprad plakte de letters van zijn voor- en achternaam aan die van de boerderij en het dorp waar hij opgroeide: Elmtaryd en Agunnaryd.
 5. Max Factor
  Ook cosmeticamerk Max Factor hoort in dit rijtje thuis. De naam van de oprichter? Hou je vast: Maksymilian Faktorowicz. De man werd in Polen geboren maar veranderde zijn naam toen hij voor zijn werk naar Amerika verhuisde. Wel zo verstandig, want of zijn echte naam het goed zou doen als make-upmerk betwijfelen we.
 6. Mora
  We kennen allemaal de diepvriessnacks van Mora. Maar wist je ook dat het merk zijn naam te danken heeft aan Marcel Mourmans en Robby Ramaekers? Dit stel voegde hiervoor hun achternamen samen.
 7. Venz
  Hendrik de Vries is sinds 1890 de eigenaar van een groothandel in chocola en suikerwerk. Na de geboorte van zijn tweede zoon, bedacht hij voor zijn bedrijf de naam Venz: de Vries EN Zonen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Beeld ANP
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.