‘Anorexiapop’ onder vuur

Het lijkt een onschuldige pop met een kaal hoofd en wapperwimpers, maar niets is minder waar: ze wordt persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor toekomstige eetstoornissen bij kinderen.

Tenminste: als het aan vele Britse ouderorganisaties en anti-anorexiacampagnes ligt. Wat is namelijk het geval? Er is een nieuwe pop op de markt gekomen: ‘Nenuco won’t eat’. Als het poppenmoedertje Nenuco probeert te voeren, wendt ze elke keer haar hoofd af, tenzij ze de lepel op een bepaalde manier bij de babymond houdt. Leuk, dachten de Spaanse poppenmakers: kunnen de kinderen leren dat ‘frustraties bij het leven horen en dat het belangrijk is goed te eten.’ En bovendien hebben de kleuters een ‘echte moeder-ervaring’.

Maar daar zijn de ouderorganisaties en campagnevoerders het dus niet mee eens. Een greep uit de reacties: ‘Deze pop brengt de boodschap dat het normaal is om voedsel te weigeren.’ ‘We zijn erg bezorgd dat dit zorgt voor een slecht lichaamsbeeld, omdat  uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds jonger bewust worden van hun lichaam.’ ‘In wezen promoten ze een anorectische pop. Dat kan nooit het juiste signaal afgeven.’ Tja, er lijkt wat voor te zeggen. Maar tegelijkertijd lijkt het ook wat overdreven om deze pop een anorexiavirus toe te kennen. Wat vinden jullie? Gevaarlijk of onschuldig speelgoed?

 

Bron en beeld: dailymail.co.uk