Barry Atsma verbreekt het zwijgen

Lang zweeg acteur Barry Atsma bewust over zijn gestrande relatie. Met Viva wil hij er nu toch openhartig over praten. “Het was heel heftig om uiteindelijk te zeggen: we gaan het doen, we stoppen ermee.”

Het bericht dat Barry Atsma en zijn vriendin Izaira na achttien jaar een einde maakten aan hun relatie, was landelijk nieuws. Hoewel ze er wel rekening mee hadden gehouden dat dat het geval zou zijn, was het toch heftig. “Dat je wordt gereduceerd tot quotes die interessant zijn voor een paar dagen op een website. Dat is vreselijk aan mijn vak”, zegt de acteur.

Kwetsbare tijd
Barry en zijn ex, die samen twee dochtertjes hebben, brachten het nieuws ook pas bijna een jaar na de breuk naar buiten. “Want in een heel kwetsbare tijd, waarin je in de prak zit en moeilijke gesprekken hebt, is het verschrikkelijk om daar in de pers iets over te moeten zeggen. Ik wilde dat pas als we alles op een rijtje hadden, als ik wist dat het oké ging worden”, legt hij uit.

Glashard liegen
In interviews die de acteur in die tijd gaf, loog hij dan ook gewoon glashard over zijn relatie. “Voor dit doel had ik er totaal geen moeite mee om te liegen”, geeft Barry toe. “Het kan dus wel. BN’ers bij wie het wel naar buiten komt, beslissen dat zelf. Zelfs in een periode waarin heel veel media geïnteresseerd waren in mijn verhaal en ik veel interviews moest geven voor mijn werk, lukte het me om het heel lang stil te houden.”

Taped
In zijn nieuwste film Taped, waarin hij samen met Susan Visser te zien is, speelt Barry een zeer praatgrage man. Die rol kwam toch wel erg dichtbij, vertelt hij. “Mijn personage praat veel makkelijker over emoties dan mannen volgens het clichébeeld doen. Daarom vond ik het best een kwetsbare, persoonlijke rol. Het is heel dicht bij mezelf gebleven.”

De samenwerking met Susan liep, in die voor Barry moeilijke tijd, gelukkig erg goed. “Susan is een waanzinnig prettig iemand om mee te zijn als je wat minder lekker in je vel zit. Wij mogen elkaar heel erg en dan durf je ook kwetsbaar te zijn bij elkaar.”

Rust
Barry vertelt dat het nu goed gaat met hem: “Mijn twee meisjes (die de helft van de week bij hem wonen, red.) gaan gelukkig heel goed, dat is belangrijk voor me. En ik heb wat meer rust in mijn leven.”

Het volledige interview vind je terug in Viva 9 die woensdag 22 februari in de winkel ligt.

Foto: Viva