Bekentenis van een nomofoob

Nu zijn er tal van fobieën, maar de nieuwste is toch wel de nomofobie, ‘no mobile phobia’; De vrees om onbereikbaar te zijn omdat je je mobiel niet kunt gebruiken.

Volgens Britse experts wordt ruim 53% van de mobielbellende Britten panisch wanneer de mobiele telefoon vergeten wordt, uit moet staan of niet opgeladen is. Volgens mij is deze vorm van angst niet anders onder Nederlanders. Als ik halverwege mijn treinreis erachter kom dat ik mijn mobiel thuis vergeten ben, kun je mij gerust dwangbuizen. Eén op de tien ondervraagden vond zelfs dat er sprake moest zijn van constante bereikbaarheid, al was het maar vanwege het werk. Die behoefte heb ik dan gelukkig weer niet.

Hoe hebben we toch jááááárenlang kunnen functioneren zonder de aanwezigheid van een mobiele telefoon? Volgens mij begon de wereld pas op volle toeren te draaien toen de eerste mobiel van de band rolde. Hallo Elvan! De wereld wordt bedreigd, Afrika verhongert, Utrecht vecht voor zijn analfabeten! De situatie is ernstig! En terrorisme, dat is ook verschrikkelijk. Stel je voor dat die rukkers de zendmasten hier neerhalen?!

Nomofobie, het is niets meer dan een luxeprobleem. En zo heb ik er wel meer. Internetafgeslotenfobie, huissleutelsvergetenfobie, Verdonkvoorministerpresidentfobie