Best beluisterde podcasts van 2020

podcasts 2020

Klaar met de films en series op Netflix of behoefte aan wat afleiding tijdens je wandeling? Een podcast is sowieso een goed idee. Maar – net als bij het serie- en filmaanbod op streamingsdiensten – moet je het kaf van het koren weten te scheiden. Want wat luistert nou een beetje lekker weg? Dit zijn de 25 best geluisterde podcasts van het afgelopen jaar. 

Spreekbuis maakte een lijstje met de best beluisterde podcasts van afgelopen jaar. Dít is de top 25 best beluisterde podcasts op Spotify van Nederland.

 1. ‘Man man man, de podcast’
  In deze podcast ontdekken Bas, Chris en Domien hoe mannelijk ze zijn. En dat levert een hoop hilariteit op.
 2. ‘Zelfpodcast’
  Zanger Jaap Siewertsz van Reesema en journalist Sander Schimmelpenninck zijn jeugdvrienden en nemen in deze podcast hun leven door. Van verlangen naar het platteland tot hun fantastische instagrammable leven; alles wordt besproken.
 3. ‘De Universiteit van Nederland Podcast’
  Online colleges van 15 minuten gegeven door de beste wetenschappers van Nederland. Interessant!
 4. ‘EFFE RELATIVEREN de podcast’
  Presentator en social media ster Kaj Gorgels nodigt gasten uit en gaat ‘gewoon lekker relativeren’, zonder vaste onderwerpen of schema. ‘De rest zien we allemaal wel, toch?!’.
 5. ‘NRC Vandaag’
  De dagelijks podcast van het NRC, met elke dag hét hotnews item van de dag, verteld door journalisten.
 6. ‘Daders’
  In deze podcast spreekt redacteur Cas de Jong met – je raadt het al – daders. Moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Niets wordt vermeden: van waarom ze het deden tot of de maatschappij ze nog een kans moet geven.
 7. ‘Leef Je Mooiste Leven Podcast’
  Alles rondom gelukkig zijn, persoonlijke ontwikkeling, geld en mindfulness komt aan bod in deze podcast. Besproken door Michael Pilarczyk en Cindy Koeman
 8. ‘Echt Gebeurd’
  In deze podcast vertellen ‘gewone mensen’ bijzondere verhalen. Allemaal, komt ‘ie, écht gebeurd.
 9. ‘Mand’
  De állerkortste podcast ooit, waarin Maxim Hartman met vrienden René en Ryan alleen het hoogstnoodzakelijke van een onderwerp bespreekt. Leidt tot opnames van maximaal 1 minuut.
 10. ‘BOOS De Podcast’
  In deze podcast bespreekt Tim Hofman – die je wellicht kent van zijn youtube serie ‘boos’ – alles waar hij en zijn gasten boos van worden. Herkenbaar en eerlijk!
 11. ‘De Jortcast’
  Een podcast van Jort Kelder wordt een: Jortcast. Hij, zo zegt de bio, biedt radiotherapie tegen hypes en hysterie.
 12. ‘Leven Zonder Stress’
  De naam van deze podcast is de droom van iedereen: een leven zonder stress. Patrick Kicken heeft het over alles rondom dit fenomeen met andere podcastmakers, auteurs, coaches en sprekers.
 13. ‘TED Talks Daily’
  De eerste Engelstalige in dit rijtje: TED Talks Daily. Host en journalist Elise Hu neemt je mee in ieder onderwerp en laat je achter met nieuwe stof tot nadenken.
 14. ‘Recht voor je Raap’
  Zoals de bio zegt: ‘Twee muffe mannen gecombineerd met humor en een visie om elk onderwerp bespreekbaar te maken.’
 15. ‘De Correspondent’
  Alle onderwerpen van journalistiek platform ‘De Correspondent’ worden hierin besproken. Je vindt er onder andere Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer en de Rudi & Freddie Show.
 16. ‘De Wie is de Mol? Podcast’
  Een uniek kijkje achter de schermen van het populaire tv-programma ‘Wie is de Mol?’ door Rik van de Westelaken en Annemieke Schollaardt.
 17. ‘Monica’s Podcast’
  De podcast van Monica Geuze waar ze BN’ers in uitnodigt voor een goed én gezellig gesprek.
 18. ‘KNOLCAST’
  YouTuber Milan Knol nodigt vrienden en gasten uit en gaat ‘gewoon’ gezellig kletsen.
 19. ‘30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild’
  Radio DJ Ruud de Wild zet de wekker op 30 minuten en schiet razendsnel, vlijmscherpe vragen af op een bijzonder persoon.
 20. ‘Omdenken Podcast’
  Berthold Gunster voert gesprekken met mensen over hun problemen en leert ze hoe ze hun problemen kunnen laten verdwijnen of ze omdenken.
 21. ‘Get Sleepy: Sleep meditation and stories’
  Relaxen en in slaapvallen met deze podcast. Slaap lekker!
 22. ‘De Psychologie van Succes Podcast’
  Psycholoog Albert Sonnevelt en marketing specialist Tonny Loorbach geven antwoord op vragen over persoonlijke ontwikkeling, geluk, obstakels én de groei van ondernemers en ondernemingen.
 23. ‘Datevermaak’
  Timo, Lisa en Lieke bespreken wat daten in deze tijd betekent. Iedere week bespreken ze een nieuw date dilemma. Lachen en herkenning gegarandeerd!
 24. ‘The Joe Rogan Experience’
  De officiële podcast van de Amerikaanse comedian Joe Rogan. Een ‘anarchistische en ruimdenkende podcast met gasten die Rogan interessant lijken.’
 25. ‘Dik voor mekaar show’ 
  Compilaties van de legendarische radioshow ‘Dik voor Mekaar’ van André van Duin en Ferry de Groot. Leuk voor de diehard fans, maar ook voor mensen die de show nog niet kennen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Spreekbuis, iStock
Selien (27) woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster