Bevallingsverbod op Terschelling

Ooievaars zullen niet meer landen op Terschelling, want vrouwen mogen daar niet meer bevallen.

De huisartsen op het eiland hebben dat besloten, omdat het te lang duurt voor in geval van nood een ziekenhuis kan worden bereikt. Vrouwen moeten voor de bevalling naar een ziekenhuis aan vaste wal.

Noodgeval
Minister Edith Schippers van volksgezondheid wil dat bevallende vrouwen in geval van nood binnen drie kwartier in een ziekenhuis zijn, om zo de babysterfte terug te dringen. Op het eiland is geen ziekenhuis en de reis naar het vaste land, per boot of helikopter, duurt dan drie kwartier. Naast Terschelling geldt er ook op Vlieland een bevallingsverbod.

Geen échte eilanders meer
Dit drastische verbod is natuurlijk ontzettend vervelend voor vrouwen die heel graag thuis willen bevallen. Maar de veiligheid van het kind gaat voor, lijkt mij. Al zit de rasechte inwoner van Terschelling na dit besluit ook te balen, want die willen het liefst dat het nageslacht ‘een echte eilander’ wordt. Maar nu de baby’s in een ziekenhuis in Harlingen geboren gaan worden, zal dit niet meer gaan.

‘Eventjes geduld, mevrouw’
Al zitten aan dit besluit nog wel behoorlijk wat vissenhaken en vissenogen aan (om in ‘t eilandgevoel te blijven)…

Een vrouw belt ‘s nachts naar haar huisarts: “Dokter, ik denk dat het zover is!” Dokter: “Helaas mevrouw, u moet de baby toch echt binnenhouden tot morgenochtend. Want er gaat nu geen boot meer en de traumahelicopter vliegt niet in de avond en nacht. Morgenochtend om acht uur bent u de eerste!” Daar zit je dan op een eiland met een baby in je buik die eruit wil.

Misschien is het een idee om toch maar eens een klein ziekenhuis te gaan bouwen op die eilanden.

CC foto: jeanine&preston