Bier is niet dorstlessend

Eindelijk komen er weer zomerse dagen aan. Heerlijk genieten van zo’n dorstlessend bier op het terras! Helaas, bier is niet dorstlessend. Altijd gedacht dat een schijfje citroen in witbier hoort? Allemaal bierfabels!

Bierfabel 1: Citroen hoort in bier
Het is gek hoe het met hypes gaat. Veel mensen denken inmiddels dat een schijfje citroen in witbier hoort en dat het een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor het bier. Echter niets is minder waar. Het breekt de smaak van het bier juist af en de schuimkraag verdwijnt als sneeuw voor de zon. De brouwer had er echt wel citroen ingedaan als het zo hoorde. Van oorsprong komt deze irritante hype uit Mexico. Een schijfje limoen in de hals moest ervoor zorgen dat de vliegen uit de fles bleven en de rand van het bierflesje ontsmet werd. Het grappige is dat er geen Mexicaan is die het bier op deze manier drinkt.

Hoe zit het dan met witbier? Het stampertje met citroen is op een zomerse dag bij een glas witbier niet meer weg te denken op het terras. Men zegt, het is overigens nooit door de brouwer bevestigd, dat er een tijd lang meer vraag dan aanbod was van witbier. De brouwer zag de oplossing in het schijfje citroen. Hij kon het brouwproces verkorten als de bierdrinker zelf met een citroen aan de gang ging om de ontbrekende fris-zure smaak aan te vullen.

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels kan al jaren weer aan de vraag worden voldaan, echter de citroen bleef. Zonde, want de echte biersmaak is met citroen niet te proeven! Zie het niet als slechte service van de horecaondernemer als er geen citroen wordt geserveerd. Het hoort echt niet!

Bierfabel 2: Heerlijk een ‘dorstlesser’
Met het warme weer wordt er heel wat bier gedronken. Zelfs mensen die nagenoeg nooit bier drinken pakken een pint. Het smaakt niet alleen goed maar is ook zo heerlijk dorstlessend. De eerste gedachte kan je gerust vasthouden echter de tweede behoort in het land der bierfabelen. Van alcohol krijg je namelijk meer dorst. Het stimuleert zelfs de aanmaak van vochtafdrijvende hormonen waardoor de nieren harder gaan werken en je dus vocht kwijtraakt. Neem tijdens warme dagen dus vooral ook een goed gevuld glas water bij ieder bier en dan komt ’t helemaal goed.

Bierfabel 3: ‘Bier na wijn geeft venijn’
Heerlijk buiten op het terras! Naast bier bij het diner drink je wellicht ook wijn. Maak je daarbij vooral geen zorgen als je beide dranken vlak na elkaar drinkt. Want bier na wijn geeft GEEN venijn. Er is medisch gezien absoluut geen enkele verklaring voor. De oorsprong van dit gezegde ligt in de Middeleeuwen. Rijke mensen konden zich wijn veroorloven. Als het wat minder met je ging was er venijn en was je veroordeeld tot bier, vandaar ‘bier na wijn geeft venijn.

Heerlijke zomerse dagen toegewenst met bier zonder citroen, met een glas water en na een wijntje!
CC foto: kampstrup