Billy Porter schrijft in ontroerend essay: ‘Ik ben HIV-positief’

Billy Porter

In een essay op The Hollywood Reporter schrijft Emmy-award winnaar Billy Porter dat hij HIV-positief is. Hij leeft al vijftien jaar met de aandoening, maar vindt het nu tijd om zijn verhaal te delen. Inclusief aan zijn moeder. 

De 51-jarige acteur kreeg in 2007 de diagnose HIV nadat hij naar de huisarts ging vanwege een puistje. Daarna bleef hij zich vooral focussen op zijn carrière en vertelde hij het alleen de mensen die het écht moesten weten. Zijn moeder wist al die jaren van niks, en dat wilde hij graag zo houden.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Billy Porter (@theebillyporter)

‘Ik zei het toch’

‘Mijn moeder had al zoveel meegemaakt, ze werd zo achtervolgd door haar religieuze gemeenschap vanwege mijn queer-zijn’, schrijft Billy. ‘Ik wilde niet dat zij met hun ‘ik zei het toch’s’ moest leven. Dat wilde ik hier niet aan doen. Ik sloot een pact met mezelf dat ik het alleen zou vertellen na haar dood. Daar wachtte ik eerlijk gezegd op.’

‘Doe dit nooit meer’

Maar nu zijn moeder vijf jaar in een verpleeghuis woont, beseft Billy dat ze voorlopig nergens naartoe gaat. Op de laatste shoot-dag van de serie ‘Pose’, voelde hij zich geïnspireerd zijn moeder te bellen. Ze vermoedde toen al dat er iets aan de hand was. ‘Ze zei: ‘Draag je dit al 14 jaar met je mee? Doe dit nooit meer. Ik ben je moeder, ik hou onvoorwaardelijk van je. Vroeger begreep ik niet hoe ik dat moest doen, maar dat is al decennia geleden’.’ Zakdoekje, iemand?

‘Sta naast me, of ga aan de kant’

De acteur besloot zich los te maken van de schaamte die hij al jaren met zich meedroeg en deelde zijn verhaal ook met de cast van ‘Pose’. ‘We hebben samen zoveel meegemaakt en deze mensen verdienen het dit te weten.’ Op dit moment bereid Billy zijn memoires en zijn eerste regieklus voor. Hij brengt binnenkort muziek uit en zal te zien als de goede fee in het Cinderella-sprookje. ‘Ik hoop dat dit me bevrijdt, zodat ik echte, onvervalste vreugde kan voelen. Ik doe dit voor mezelf. Ik heb teveel shit te doen, en ik voel er geen angst meer voor. Ik heb het mijn moeder verteld, dat was mijn hindernis. Het maakt me niet uit wat een ander te zeggen heeft. Of je staat naast me, of je gaat simpelweg aan de kant.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Billy Porter (@theebillyporter)

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Bustle | Beeld: Brunopress
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.