Kim Kardashian openhartig over bipolaire stoornis Kanye en vraagt om begrip

bipolaire stoornis Kanye

Kim Kardashian gaat door een turbulente tijd nu haar man Kanye West een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap. Nadat hij op een bijeenkomst riep dat hij bijna zijn oudste dochter had ‘vermoord’ door aan te dringen op abortus, plaatste hij later een serie tweets waarin wederom zijn familie het mikpunt was. 

Zo hintte Kanye op een scheiding en verweet hij Kim en schoonmoeder Kris Jenner hem te willen opsluiten. Later verwijderde hij de tweets weer.

Bipolaire stoornis

Inmiddels heeft Kim zelf gereageerd in een uitgebreid statement op haar Instagram Stories. Ondanks de kwetsende tweets, staat ze nog steeds achter haar man en geeft ze opheldering over zijn bipolaire stoornis. “Iedereen die dit heeft of een geliefde heeft die hier aan lijdt, weet hoe ongelooflijk moeilijk en pijnlijk het is dit te begrijpen. Ik heb nooit publiekelijk gesproken over hoe dit ons raakt omdat ik heel beschermend ben naar de kinderen en Kanyes recht zijn mentale gezondheid privé te houden. Maar vandaag heb ik het idee dat ik moet reageren op het stigma en de misvattingen rondom geestelijke gezondheid”, schrijft ze.

“Iedereen die mentale ziekten kent, weet dat je als familie machteloos staat tenzij het slachtoffer een minderjarige is. Mensen die hier ver vanaf staan kunnen veroordelend zijn en niet begrijpen dat het individu zelf mee moet werken om hulp te krijgen, hoe hard geliefden en familie dat ook proberen.”

Briljant maar gecompliceerd

In haar pleidooi verwijst ze ook naar Kanyes verleden. “Ik begrijp dat Kanye het onderwerp is van kritiek omdat hij een publiek figuur is en zijn acties soms leiden tot sterke meningen en emoties. Hij is een briljant, maar gecompliceerd persoon die niet alleen een artiest en een zwarte man is, maar ook het pijnlijke verlies van zijn moeder moest doormaken en moet omgaan met de druk en isolatie, wat versterkt wordt door zijn bipolaire stoornis.”

De realityster is ervan overtuigd dat zijn geestelijke gezondheid niet in de weg van zijn dromen hoeft te staan. “Dit is onderdeel van zijn genialiteit en we hebben allemaal gezien dat veel van zijn dromen zijn uitgekomen.” Kim vindt dat de maatschappij vergeeflijk moet zijn – niet alleen in geestelijke gezondheid in algemene zin, maar juist ook tegenover individuen.

Empathie

“Ik vraag de media en het publiek vriendelijk om de compassie en empathie die we nodig hebben om hier doorheen te komen. Dank aan iedereen die zich zorgen maakt om Kanyes welzijn en voor jullie begrip.”

Het lijkt erop dat de artiest het statement van zijn vrouw al zag aankomen. “Kris en Kim stellen een statement op zonder mijn toestemming… niet wat een echtgenote zou moeten doen”, schreef hij op Twitter. Ook die tweet verwijderde hij later.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: People. Beeld: Brunopress
Viva’s Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. @susandalstra