Aanstelleritis of niet: kijkers schrikken van ‘bizar gevaarlijke’ Robinson-proef

Als Rob Geus een houtje-balletje proef wint, dan weet je: deze proef was te makkelijk. Tel daar de altijd terugkerende balkproef bij op en wij snappen best dat de proeven-bouwers van Expeditie Robinson zin hadden in een nieuwe uitdaging. Maar ehm, die viel niet heel goed.

Pas op, dit artikel bevat spoilers.

Bij het aanschouwen van de proef van deze week zaten kijkers op het puntje en ‘met samengeknepen billen’ op het puntje van hun stoel. Maar not in a good way.

VIVA’s Lisa moest afscheid van haar Royke ‘ ‘zo lekker slapen zo, drup drup’ Donders en schreef er natuurlijk weer een column over

Onverantwoord

Volgens vele twitteraars was de proef, waarbij op lastige wijze naar dertien meter hoogte geklommen moest worden om een berg puzzelstukken te bemachtigen, absoluut niet verantwoord. Zowel de weg naar boven als weer terug zorgde voor rillingen. De kandidaten moesten – zonder zekering – stunts uithalen om op het bovenste niveau van een toren te komen. Via een touw, een zelf in elkaar gezette klimwand, en toen zonder hulpstukken door op elkaar naar boven te klimmen, moesten de BN’ers de puzzelstukken zien te bemachtigen.

De proef deze week? Galgje

Dat ging soms maar net goed; zo werd Eva Koreman bijna ‘opgehangen’ toen ze aan een touw naar boven werd getrokken omdat klimmen niet lukte. Akwasi verloor op een soortgelijk manier zo’n beetje zijn edele delen. En je zal op één van die hogere niveaus maar je evenwicht verliezen bij het uitvoeren van één van de gekke capriolen in de bloedhitte?

Brandwonden

Maar ook terug beneden komen bleek een uitdaging. Via het touw waar ze eerder aan omhoog geklommen (en getrokken) zijn, probeerden de meesten weer op de grond te komen. Maar met bezwete handen en gladde schoenen is ‘proberen te abseilen’ makkelijker gezegd dan gedaan. Er gleden dan ook heel wat BN’ers met een bloedgang langs het touw naar beneden, met als resultaat: meerdere ingezwachtelde handen met brandplekken.

Alles voor de kijkcijfers?

Zit je dan, gewond op een vochtig eiland waar geen wond ever gaat helen. En je bent pas op een derde van de expeditie. Op Twitter worden de programmamakers meermaals aangesproken op de onverantwoorde proef. Mensen vragen zich af of goede kijkcijfers – en misschien het na tig nominaties eíndelijk winnen van de Televizier-Ring – belangrijker zijn dan het welzijn van de kandidaten…


Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.