Bloederige zaken

geen

Ik keek afgelopen vrijdag College Tour met Whoopi Goldberg. Op de vraag wat ze het liefste in de wereld zou veranderen, antwoordde ze: ‘dat vrouwen niet meer ongesteld zouden worden, maar nog wel kinderen kunnen krijgen.’ Whoopi vond ik direct een topwijf, want welke vrouw zou daar nou niet gelukkig van worden?!

Koosnaampjes
De rode vlag hangt uit, het maandelijkse feestje, het rode kruis of de tijd van de maand; er zijn vele benamingen voor ongesteld zijn. Ik denk dat die allemaal bedacht zijn in de jaren ’50 door kerels die ongesteldheid eigenlijk maar een beetje eng vonden, er al helemaal niet over wilden praten en er daarom maar een soort van koosnaampjes voor bedachten, zodat ze het echte woord niet hoefden uit te spreken. Want zeg nou zelf, ‘het is voor haar de tijd van de maand’ klinkt een stuk netter dan ‘ze is weer ongesteld’. Deze theorie gaat trouwens niet op voor ‘het rode kruis’ en voor ‘de rode zee’. Die zijn gewoon bedacht door lolbroeken.

Ellende voor beide partijen
Ongesteldheid; het is voor niemand fijn. Voor de mannen niet, omdat ze dan te maken hebben met een ietwat licht ontvlambare vrouw en door het huis moeten lopen alsof ze zich in een mijnenveld bevinden. En voor de vrouwen natuurlijk al helemaal niet, omdat die de ellende elke maand weer moeten doorstaan. Van buikpijnen en moodswings tot het kopen van veel te dure tampons: het is geen pretje. En dat van je, laten we zeggen, 14e tot je 50ste. Als je een beetje geluk hebt tenminste, want ik heb wel eens van dames gehoord die het van hun 11e tot hun 60ste waren, dan ben je helemaal mooi jarig.

Amen
Dus hoe fantastisch zou het zijn als de wens van Whoopi uit zou komen en we niet langer ongesteld zouden worden. Dat je als tiener je vader nooit meer met een rood hoofd hoeft te vragen om ook maandverband mee te nemen als hij boodschappen gaat doen. Of dat je in de zomer niet meer bang hoeft te zijn om dat witte rokje aan te trekken. En dat je niet direct moet huilen als je op de bank een (niet eens zo) zielig verhaal op de tv voorbij ziet komen. Ik kan in ieder geval niet wachten, wat jullie?

Bron foto: Chris Hunkeler