Bloody hot: wat voor kleren trek je aan? Maakt zwart of wit uit?

warmte kleren

Een wit setje, we hebben ‘m allemaal wel in de kast hangen om op warme dagen goed beslagen ten ijs (hehe) te komen. Zwarte kleren laten we links hangen, want daar zouden we het alleen maar warmer van krijgen. Maar ís dat ook zo?

Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt. 

Ventilatie

Als je zo koel mogelijk door de hitte wilt begeven zijn twee dingen belangrijker: de keuze van stof en de wijdte van je outfit. Als je los vallende kleding aan hebt krijg je een soort schoorsteeneffect: warme lucht stijgt op, dus met losse kleren ontstaat er een soort luchtstroom onder je kleren waardoor je het wat koeler krijgt.

Lekker koel

En wat betreft de keuze van stof: linnen, tencel, viscose en zijde zijn een goede optie. Katoen wordt ook vaak aangeraden, maar het is ook een absorberende stof waardoor het zweet vasthoudt. En daar zit je op warme dagen nou net niet op te wachten.

Bron: HLN.be | Beeld iStock

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

banner

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.