Brildragers

De hele week observeer ik al brildragers. Hoe ze hun bril dragen, wat voor bril ze dragen en vooral wat die bril met die mensen doet. Want een bril doet iets met mensen. Een bril maakt sullig, studentikoos, intelligent, streng, oubollig, truttig en zo hier en daar maakt een bril mensen waanzinnig sexy.
Naar zo’n laatste bril ben ik op zoek.
Een bril die ik nonchalant af kan zetten als ik me buig over iets heel ingewikkelds, higgsdeeltjes bijvoorbeeld. Ik zie voor me hoe ik in plaats van op mijn lip te bijten elegant aan het pootje sabbel  en zeg: “Nou het zit dus zo…”

Hoe vind je de ideale bril?
Ik denk dat het verdomd lastig zal zijn om zo’n bril te vinden. Je hebt mensen die alles staat. Of ze nu een gele zonneklep of roze oorwarmers uit het rek trekken, ze kunnen het hebben. Ze zetten een vlinderbril op en zijn fashionable in plaats van Dame Edna. Omdat ik niet tot het type ‘zelfs mooi in een jutezak’ behoor, heb ik het aanschaffen van een bril zo lang mogelijk uitgesteld.

Op een dag denk je: wat zijn al die letters toch klein!
Tot een collega opmerkte: “Zeg, heb jij geen bril nodig?”
Dat komt omdat ik alleen nog stukken in Word kan produceren als de lettergrootte 16-punts is. Met de scherminstellingen op 140 procent. Het liefst zou ik chocoladeletters willen typen. Dat is een veeg teken. De echte eye-opener (uhuh) kwam toen ik niet zo lang geleden glazig naar een beamerprojectie zat te staren. Niets kreeg ik mee van de presentatie. “Belachelijk, kun je toch niet lezen”, fluisterde ik tegen mijn buurman. Een grijzende zeventiger. “Kunt u dat niet lezen?”, vroeg hij. “U wel?”, vroeg ik. Hij glimlachte. “Ja, ik kan het prima lezen.”

Een wijs besluit
Deze week kreeg ik achter het apparaat van de opticien opeens weer arendsogen. “Ja, ik zie het prima hoor”, zei ik. “Ja, dit ook. Prima!” Even later vertroebelde mijn zicht, letters veranderden in vage vlekken. Alsof ik een veel te sterke bril opzette. “Nee, dit is niks”, concludeerde ik.
“Dit is uw zicht zonder bril”
Met -1,25 mag je nog de weg op, volgens de opticien. Maar ik heb wijselijk besloten dat ik op zoek ga naar zo’n waanzinnig sexy bril.

CC foto: Lel4nd.