Geen #FreeBritney: Spears verliest rechtszaak tegen curatele van vader

britney spears documentaire

Voorlopig geen #FreeBritney. Britney Spears blijft tot 2021 onder curatele van haar vader Jamie Spears staan. De 38-jarige zangeres heeft de rechtszaak over zijn zeggenschap over haar financiën en dagelijks leven woensdag verloren, meldt het doorgaans goed ingevoerde TMZ.

Spears spande dinsdag een rechtszaak aan om ervoor te zorgen dat zorgmanager Jodi Montgomery de rol overneemt van haar vader, die inmiddels al twaalf jaar lang haar curator is.

Verlengde regeling

Volgens persbureau Reuters verlengde de rechtbank de regeling echter tot februari 2021. Het Amerikaanse persbureau baseert zich op een document van de rechtbank dat door fans van Spears wordt verspreid, maar de authenticiteit ervan is nog niet bevestigd door de rechtbank.

TMZ meldt dat de rechter niet de benodigde documenten heeft ontvangen om het curatorschap op zakelijk gebied te heroverwegen. Spears zou willen dat een bank of andere financiële instelling zeggenschap krijgt over haar administratie. Op dit moment is haar vader de enige persoon die haar financiën in beheer heeft.

#FreeBritney

Al jaren maken de trouwe fans zich zorgen om de zangeres. De theorie luidt als volgt: Britney Spears staat onder curatele sinds 2007 en mag sindsdien geen eigen beslissingen over haar leven nemen. Haar fans spreken van gevangenschap: mag Britney zelf bepalen hoe ze haar dag doorbrengt, laat staan haar huis verlaten?

Spears staat sinds 2008 onder curatele

Sinds 2008 wordt het leven van de 37-jarige zangeres beheerst door het ‘conservatorschap’ van haar vader, Jamie Spears (66). Dat kun je zien als de voogdij over een meerderjarige: vader Spears heeft de wettelijke macht om op zowel professioneel als persoonlijk gebied beslissingen voor zijn dochter te maken. Of dat nu gaat om 248 live shows in Las Vegas (als onderdeel van haar vierjarig contract) of om het besturen van haar eigen auto – Britney mag al sinds 2008 niet meer zelf achter het stuur zitten –, papa bepaalt.

Gescheurde dikke darm

Hij deed vorig jaar afstand van een deel van zijn taken als curator vanwege een gescheurde dikke darm. Jamie Spears schoof daarbij zorgmanager Montgomery naar voren om zijn taken over te nemen. Hij behield wel de controle over de bezittingen en financiën van zijn dochter.

Elke drie maanden beoordeelt de rechter of de zangeres nog langer onder curatele van haar vader moet staan. Sinds oktober 2018 is ze niet meer in het openbaar verschenen. Haar vader deed de #FreeBritney-beweging, die stelt dat ze gevangen wordt gehouden, onlangs af als een ‘grap’.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images