Broeierig carnaval

Terwijl het zuidelijke deel van ons land komend weekend weer lekker gaat hossen op alle Hollandse toppers, zijn er nog genoeg andere carnavalsplekken op de wereld. Natuurlijk kennen we allemaal het exotische feest in Brazilië. Maar hoe zit dat met Mardi Gras in New Orleans, Amerika? Net zo’n groot feest en toch minder bekend onder de Nederlanders. En dat is zonde.

Mardi Gras lijkt wel op ons carnaval qua verkleden, optochten en veel drinken maar met toch een ander sfeertje. Namelijk de onvervalste, gezellige en broeierige New Orleans sfeer waar deze stad zo om bekend staat. Heel belangrijk zijn de drie officiële Mardi Gras kleuren die overheersen. Groen, paars en goud staan voor geloof, gerechtigheid en kracht.

En de kleuren worden in alles doorgevoerd. Bijvoorbeeld de beroemde én beruchte kralen kettingen en munten, die overigens ook in allerlei andere kleuren te krijgen zijn. Volgens de traditie gooien mensen deze dingen naar elkaar toe als je de kreet ‘Throw me something, Mister’ hoort. Klinkt allemaal vrij onschuldig totdat de kreet een keer iets anders geïnterpreteerd werd.

Namelijk, tegenwoordig als een vrouw dit gilt moet ze eerst haar shirt omhoog trekken en dan pas krijgt ze een ketting cadeau. Dus vrouwen met meters kettingen om hun nek krijgen nu een heel andere betekenis… Hoewel vaste Mardi Gras-gangers beweren dat dit alleen gebeurt in de hippe French Quarter wijk en niet langs de populaire paraderoutes. Want dat laatste is waar Mardi Gras voornamelijk om bekend staat.

Gedurende de vier dagen en al een tijd daarvoor komen er ongeveer 60 gigantische optochten door de straten zoals door het beroemde Bourbon Street. Het is een bonte verzameling van prachtige wagens en mensen erop met mooie kostuums en bijbehorende maskers. Natuurlijk ontbreekt ook de blues- en bluegrass muziek niet waar New Orleans om bekend staat en waar niemand bij stil kan blijven staan.

Het feest is nog specialer geworden na Orkaan Katrina. New Orleans inwoners besloten toen het feest gewoon door te laten gaan om toch iets leuks te hebben in moeilijke tijden. En om de wereld te laten zien dat ze niet zomaar opgeven. Dit heeft voor een nóg groter eenheidsgevoel gezorgd onder de bewoners. En dat heeft Mardi Gras populairder gemaakt dan ooit onder de Amerikanen. En wellicht nu ook bij ons?

Kijk voor meer informatie op Mardigrasday.com.