Broer Barry Atsma (53) overleden: ‘We gaan de ondeugende twinkeling in zijn ogen ontzettend missen’

Een groot verlies voor Barry Atsma (47) en zijn familie: de broer van de acteur is op 53-jarige leeftijd komen te overlijden. Rimmert, die leed aan het syndroom van Down, stierf eerder deze maand aan de gevolgen van het coronavirus.

Broer Barry Atsma overleden

Op Instagram deelt Barry het verdrietige nieuws. “Afscheid moeten nemen van Rimmert is intens droevig, maar we koesteren de herinneringen aan zoveel mooie momenten met hem”, schrijft de acteur bij een drietal foto’s. “Zijn geweldige dans-moves, zijn liefdevolle handkusjes, zijn hilarische vertolkingen van Eucalypta en James Bond, zijn fanatieke luchtdrum-solo’s en zijn heerlijke knuffels. Hij leerde mij vele levenslessen: onvoorwaardelijk lief hebben, niet oordelen, je écht verbinden met de mensen om je heen en vol overgave plezier maken. We gaan de ondeugende twinkeling in zijn ogen ontzettend missen maar denken elke dag met een glimlach aan zijn lieve, levenslustige ziel.”

Condoleances

De steunbetuigingen stromen binnen onder de foto’s. “Wens jullie kracht dit verlies te dragen”, laat Maik de Boer weten. “Gecondoleerd met dit zware verlies. Heel veel sterkte en kracht voor jou en je familie gewenst”, voegt een fan eraan toe.

Voorstelling

Rimmert had het syndroom van Down. Atsma sprak in interviews altijd heel openhartig en liefdevol over zijn broer. Ook maakte hij rond zijn dertigste een solovoorstelling over Rimmert. “Het feit dat ik hem een stem kon geven, dat ik via zijn verhaal contact kon maken met het publiek, deed mij opeens inzien wat voor betekenis dit werk precies kan hebben”, zei de acteur hierover in het boek Alles is film.

Longontsteking

Eerder dit jaar vreesden Barry en zijn familie al voor het leven van Rimmert. Hij werd namelijk voor de vierde keer in twee jaar tijd getroffen door een zware longontsteking. “Hij ging er echt bijna aan onderdoor”, liet de acteur in augustus weten. Hij was op dat moment aan het werk in Duitsland. “Ik kon niet uit het project stappen waar ik mee bezig was, maar ik had mijn vader en moeder heel emotioneel aan de lijn omdat het erop leek dat we hem zouden gaan verliezen”, vertelde Atsma in de podcast Eerlijk over Down. “Toen er in Duitsland een lockdown werd afgekondigd, ben ik direct in de auto gestapt.”

Syndroom van Down

Voor BNN presenteerde Atsma in 2014 het programma Down for Dummies. In 2010 poseerden de twee broers voor de kalender Down2Famous, die mensen met het syndroom van Down op een positieve manier onder de aandacht wilde brengen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barry Atsma (@barry_atsma)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barry Atsma (@barry_atsma)

Bron: Flair | Beeld: Brunopress

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.