Blijft lastig: hoeveel geld geef je cadeau bij een bruiloft?

Bruiloft

Een bruiloft is toch wel hét feestje van het jaar. Toch is er voor de gasten één lastige factor: hoeveel geld geef je de newlyweds cadeau?

Niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor de gasten is een huwelijk al snel een duur grapje. Is het helemaal waard natuurlijk, maar als je dicht bij de bruid of bruidegom staat mag je vaak diep in de buidel tasten. Een vrijgezellenfeest, nieuwe jurk en dan ook nog het bedrag in het envelopje. Je wil niet overkomen als een gier, maar vindt het ook lastig om te bepalen hoeveel nu een beetje schappelijk is om te geven.

Moeilijke keuze

Iris Decreus, oprichtster van House of Weddings, vindt het ook lastig om één specifiek bedrag te noemen. Zij vertelt aan HLN: ‘Het hangt af van de mensen zelf, en hun spaarpotje en budget. Heb je het niet zo breed? Dan kan een minimale geste – of louter je aanwezigheid – al een prachtig geschenk zijn voor de trouwers. Kortom, je geeft net zoveel geld als jij gepast vindt en kunt missen.’

Gemiddeld bedrag

Toch zijn er wel richtlijnen waar je je aan zou kunnen houden. Let op, ook hier geldt: doe vooral wat jij zelf prettig vindt. Volgens de eventsite Salino geeft de gemiddelde gast € 49,96 uit aan een cadeau of als geld in een envelopje. Daarvoor ondervroegen ze 1.500 pasgetrouwde bruiden.

Decreus vervolgt daarom: ‘Er is wel een aantal richtlijnen waar je rekening mee kunt houden. Hoe hecht is je relatie met het koppel? Ben je uitgenodigd voor de receptie en het diner, of enkel en alleen voor het avondfeest? Kom je in je eentje of met twee?’ Allemaal factoren om rekening mee te houden bij de hoogte van het bedrag dat je geeft.

banner

Bron: HLN | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!