Budget shoppen: tien tips!

Ik sta er bekend om: ik hou van shoppen. Maar ik heb een probleempje: ik heb geen geld om te shoppen zoals ik wil. Ik hou namelijk van de duurste dingen… Mijn hart smelt voor designerspul.

Ik ben dol op mode en ik volg alles binnen deze wereld dan ook op de voet. Ik weet precies welke kledingstukken van welk modehuis zijn en een designer tas spot ik al van afstand.

Het is alleen verdomd lastig om te weten dat al die mooie spullen er zijn, maar dat je ze niet kunt kopen. Daarom zoek ik de gulden middenweg, een mix van gewone kleding met de wat duurdere merken. Met af en toe een uitspatting om het plaatje compleet te maken.

Daarom hier mijn tien budget-shoppen-tips. Let wel: ik koop niet veel en al helemaal niet vaak, maar ik heb uiteindelijk wel wat ik graag wil en miskopen heb ik niet *klopt even af*. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden en of jullie nog tips hebben!

Beauty
Tip 1 voor het designergevoel begint bij de beautyspullen, want ook hier doet het probleem zich voor. Ik koop zelden make-up – tenzij nodig. Maar als ik dan iets koop, doe ik het meteen goed. Zo koop ik bijvoorbeeld 2 à 3 keer per jaar oogschaduw, maar dan wel van Chanel of Dior. Erg goed spul en het gaat lang mee!

Het leukste is dat ik het bijna altijd met korting koop, gewoon wachten tot er een actie is. Daarbij kan ik misschien nooit kleding van Chanel kopen – maar de make-up en parfums kan ik wel betalen!

Solden
Kleding koop ik ook niet vaak. Als ik iets nodig heb, zoals schoenen of een jas, dan spreekt het voor zich dat ik deze ook ga halen. Maar feit is dat ik bijna nooit iets écht nodig heb.

Dus ik ga eigenlijk alleen echt shoppen als er sale is. Dat is dan ook tip 2: weet wanneer er uitverkoop is (vaak in januari en juli) – en hoeveel korting er wordt gegeven. De eerst ronde 30%, de tweede 50% en tenslotte 70%.

Wat ik dus doe is twee keer per jaar flink shoppen. In de sale. Dan heb ik lang genoeg gehad om de trends te zien komen en gaan en weet ik precies welke tijdloos zijn en ik dus kan aanschaffen. Tip 3: ik koop dan trendgevoelige kleding – zoals de harembroek – goedkoop, bij bijvoorbeeld Bershka. Want deze items hoeven geen jaren mee te gaan. En kledingstukken die altijd handig blijven, zoals een colbertje, koop ik dan bijvoorbeeld wél bij Miss Sixty.

Nog leuker is om er een dagje ‘buitenland’ van te maken, tip 4. Zo geldt in België dat de sale slechts één maand mag duren. Oftewel: veel solden met een duidelijke termijn – de laatste week is alles het goedkoopst. Twee keer per jaar doe ik een dagje Antwerpen met vriendlief, erg gezelllig! Nu loopt de solden tot en met 31 juli, dus je kan nog snel gaan.

Maar om mij nu te beperken tot twee keer per jaar het heerlijke gevoel van nieuwe kleding ervaren… Nee, dat dacht ik ook niet :)

Shoppen
In de maanden dat er geen uitverkoop is bezoek ik veel tweedehands winkeltjes, tip 5. Je kan hier echt leuke dingen vinden, zoals vintage tassen. Maar ik bezoek ook vaak de kringloop voor bijvoorbeeld boeken – je vind hier zelfs recente uitgaven en Engelse edities voor een leuk prijsje!

Daarnaast is het internet mijn grote shopvriend. Voor tweedehands spulletjes – tip 6 – staan Marktplaats en eBay in mijn favorieten. En ook online communities – tip 7 – als ShopVIP en Vente-Exclusive houd ik nauwlettend in de gaten. Hier houden ze sales met goede kortingen, maar je moet wel lid zijn.* Zo heeft ShopVIP nu een horloge sale – perfect voor als je bijvoorbeeld een D&G horloge wilt, maar ‘m normaal te duur vindt.

Tenslotte de outlets, tip 8. In Nederland hebben we Bataviastad, Designer Outlet Roermond en Rosada Factory Outlet. Alleen in de laatste ben ik niet geweest. Maar ik zeg, ga naar Maasmechelen Village in België. Veel leuker en gezelliger naar mijn mening. Merken als Miss Sixty, Fornarina, Marlies Dekkers en ga zo maar door. Tip 9 hoort hierbij: ga in de sale – daar is ‘ie weer!- periode naar de outlets: tot 70% korting op de outletprijs!

Uitspattingen
Nu vraag je je vast af wat ik met al dat geld doe wat ik overhoud. Nu moet ik eerlijk toegeven dat wij het als starters echt niet breed hebben en ik dus ook wel genoodzaakt ben zo goedkoop mogelijk te shoppen.

Maar heel af toe laten wij ons lekker gaan… Dit noemen wij onze uitspattingen. En onlangs was ik de gelukkige – vriendlief heeft vorig jaar een Playstation 3 aangeschaft. Ik zag een aanbieding in de sale die ik niet kon weerstaan… Ik heb een echte Fendi tas. Mijn droom is uitgekomen, een echte, leren, designertas… wauw :D

Dit is meteen mijn laatste, tip 10: wil je net als ik graag designeritems die je garderobe maken? Ga dan naar de duurdere winkels als er sale is. Je zult je verbazen!

*Voor deze communities moet je een lid kennen om zelf ook lid te worden. Mensen die anderen aanmelden krijgen hier punten voor om voor een VIP-status te sparen. Als je graag lid wilt worden en je kent niemand in je omgeving, kun je mij je emailadres mailen op raquel@viva.nl.

CC foto: paveita