Buikdanseressen en Franse snorren op Valtifest 2015

valtifest

VIVA waagde zich op de achtste editie van Valtifest – het festival dat bekend staat om de gekke thema’s en gekleurde outfits – en keek haar ogen uit!

Het terrein is ingericht met een groot openlucht podium waar later op de avond de Jeugd van Tegenwoordig zal optreden. De middag begint rustig. Pas wanneer de weer-app aangeeft dat het droog wordt (rond een uurtje of drie) stroomt de NDSM-werf vol. Er zijn weinig achttienjarigen te bespeuren en des te meer mannen en vrouwen van in de dertig. Er wordt wat gegeten bij de shoarmatent of friettent en bij de biertent staat een rij. Het favoriete gespreksonderwerp onder de bezoekers is zonder twijfel de outfits.

Folklore Madness

Net als ieder jaar werd ook nu de festivalbezoeker verzocht de verkleedkist in te duiken. Het thema van dit jaar is Folklore Madness. Vertaald: een outfit die verschillende culturen combineert. Het publiek is minder bloot dan voorgaande jaren (wat niet vreemd is gezien de weersvoorspelling: bar en boos), maar de verkleedgekte was er niet minder om. Afgezien van een enkeling die geen zin had in een verkleedpartijtje en daarom rondliep in alledaagse grijze outfit, werd de NDSM-werf gekleurd door bonte pakken. Echt gezien: tijgers met hawaiiaanse rokjes, buikdanseressen met cowboylaarzen aan, Japanse dames met origami vogels in het haar en Indianen met franse snorretjes.

IMG_2362 IMG_2353

Weinig zon

Het weer zit inderdaad niet bepaald mee: weinig zon, af en toe een flinke regenbui en een temperatuur die amper boven de 15 graden uitkomt. De vrees van iedere festivalliefhebber. Maar het heeft de pret niet mogen drukken, in tegendeel: als het in de avond begint te regenen schuilt men massaal in de vele tenten die het festivalterrein rijk is. Hutjemutje op elkaar in een kleine tipi, in gesprek over de outfits of meezingend met een flink aaneschoten dame op een accordion. Er wordt ook gedanst op zomerse nummers in de tropische tent waar opblaasbare krokodillen crowdsurfen en in de grootste tenten staat men met hun ogen dicht en de handen in de lucht los te gaan op muziek van dj’s als Sluwe Vos en Joris Voorn. Verbroedering op een gekleurde dag.

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.