Cas Hieltjes: ‘Het is lastig om zo’n kort lontje te hebben’

cas hieltjes

Hij geeft zelden interviews zonder zijn band Go Back To The Zoo. Maar voor VIVA maakt Cas Hieltjes (26) een uitzondering. Wij vroegen hem naar de soundtrack van zijn leven.

Kippenvelnummer:
‘Pale blue eyes’ van The Velvet Underground

“Bij dit nummer moet ik aan de blauwe ogen van mijn vriendin denken. In de tijd dat ik haar leerde kennen, nu negen jaar geleden, draaide ik heel vaak The Velvet Underground. Zij liep in Nijmegen op straat en had een T-shirt van de band aan. Dat zag je niet vaak, dus mijn interesse was meteen gewekt. Ik ben normaal gesproken best verlegen, maar ik moést haar aanspreken. Ze bleek ook nog eens erg lief te zijn.”

Had ik zelf geschreven willen hebben:
‘Wrecking ball’ van Miley Cyrus.

“Dat is echt een heel goed nummer, even los van de zangeres die het zingt. Pink vind ik ook erg goed, zij heeft een geweldig repertoire. Wat ik ook goed vind aan haar is dat ze geen slettenimago heeft. Ik vind het best treurig om te zien hoe vrouwen in de popmuziek worden behandeld. De druk bij jonge vrouwelijke artiesten is enorm, je wordt haast gedwongen om je tieten te laten zien.”

Dit nummer opende mijn ogen:
‘The day John Kennedy died’ van Lou Reed

“Door dit nummer ben ik gaan nadenken over mijn eigen idealen. Ik noem mezelf wel een idealist, maar moet mezelf er wel continu aan herinneren. Ik eet bijvoorbeeld geen vlees en kijk verder dan de verpakking die ik in de supermarkt zie.”

Met deze stem val ik het liefste in slaap:
Leonard Cohen

“Ik lig ’s avonds best vaak te piekeren. Dat zijn de engste momenten, dan kom ik in de krochten van mijn brein waar ik niet wil zijn. Het is niet zozeer een specifieke angst, meer een unheimisch gevoel waarvoor ik niet kan weglopen. Ik geloof heel erg in de romantiek van mooie en positieve dingen, negatieve dingen vermijd ik uit een soort van zelfbescherming. Ik ben ook best gevoelig; muziek kan me echt ontroeren.”

Pissed off-plaat:
‘War pigs’ van Black Sabbath

“Ik ben vrij makkelijk boos te krijgen. Mensen die schelden, daar kan ik slecht tegen. Ik kan fucking boos worden als iemand ‘pannenkoek’ tegen me zegt. Net als het woord ‘lul’. Het is wel lastig om een kort lontje te hebben, zeker als je in een band zit. Zo kon ik al boos worden als een van de jongens op een appel zat te knagen. Ze hebben me toen toegesproken, gezegd dat dat echt niet kon. Gelukkig kan ik het nu beter hebben, ik negeer het gewoon.”

Het gehele interview lezen? Kijk in VIVA 32, t/m 5 augustus in de winkel.

Bron: VIVA 32 | INTERVIEW ANNEMARIE VAN LOOIJ | FOTO’S SANJA MARUSIC