Chocola is lekkerder als je deelt

chocola

Het is niet zo dat we nog meer redenen nodig hebben om chocola te eten maar volgens een recent onderzoek is het verslavende goedje nog lekkerder als je het chocolademoment met een ander deelt.

Bitterzoet
Uit een studie van Yale bleek dat mensen chocola lekkerder vinden en er meer van genieten als ze het gelijktijdig met iemand anders eten. Zelfs als ze niet met elkaar communiceren. Dat verklaart waarom zo’n reep altijd zo op is als je met je vriendinnen samen bent. Tijdens het experiment werd de lekkere chocola ook verwisseld voor een heel bitter stuk en wat bleek? Als de chocola samen met iemand anders wordt gegeten vinden mensen de bittere reep viezer dan wanneer ze deze in hun eentje eten.

Stukje geluk
Hoe het precies komt dat samen eten de ervaring versterkt, is voor de onderzoekers nog niet duidelijk maar aangenomen wordt dat de oorzaak ligt in het veranderen van onze aandacht. De focus ligt meer op de chocola als je ‘m deelt. En een ervaring delen met een ander – van een stuk chocola tot een mooie zonsondergang – zorgt ervoor dat je bezig bent met wat de ander denkt en wat je er zelf van vindt, wat vervolgens effect heeft op jouw eigen waarneming. De kans is groot dat dit ook zo is met andere soorten eten. Sociale interactie maakt goede ervaringen beter en minder fijne ervaringen slechter… En zeg nou zelf, chocolade is gewoon een stukje geluk. Logisch toch dat je er gelukkiger van wordt als je het met een ander deelt?

Beeld: 123RF
Bron: YaleNews