Baanbrekende actrice Cicely Tyson op 96-jarige leeftijd overleden

Cicely Tyson

Cicely Tyson is op 96-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse actrice schreef geschiedenis toen ze in 2018 als eerste zwarte vrouw genomineerd werd voor een Oscar, en speelde meer dan 60 jaar in films, series en theaterproducties. 

Tyson werd ontdekt door een fotograaf voor het tijdschrift Ebony en werd een populair fotomodel. Haar eerste acteerrol was in de NBC-serie ‘Frontiers of Faith’ in 1951, waarna vele grote rollen volgden.

Carrière Cicely Tyson

Cicely Tyson heeft een indrukwekkende carrière. Ze speelde rollen in grote films als ‘The help’, ‘Why did I get married too’, ‘Diary of a mad black woman’ en ‘How to get away with murderer’. Meer dan zestig jaar was ze actrice, en tot aan haar overlijden stopte ze niet met acteren.

Ze was voornamelijk bekend door haar geweldige rollen als veerkrachtige, empowering zwarte vrouw. Voor haar acteerprestaties in de film ‘Sounder’ in 1973, werd ze genomineerd voor een Oscar. Dit was een belangrijk moment in de geschiedenis, aangezien zij de eerste zwarte vrouw met een nominatie was. Ook won ze meerdere Emmy Awards, onder andere twee (!) voor haar rol in ‘The Autobiography of Miss Jane Pittman’.

Belangrijke kwesties

In eerdere interview vertelde Cicely dat ze tijdens haar carrière specifieke keuzes heeft gemaakt om sociale kwesties aan te pakken die belangrijk voor haar waren, zoals ras en geslacht. ‘Ik realiseerde me al heel vroeg toen ik bepaalde vragen kreeg of op een bepaalde manier werd behandeld dat ik mijn carrière moest gebruiken om die problemen aan te pakken’, vertelde ze in 2016.

Net voor haar overlijden sprak Cicely zich in een interview aan People uit over haar toekomstdroom voor de acteerwereld. ‘Het is geweldig om te bedenken dat ik straks plaats maak voor iemand anders’, aldus de actrice. She will be missed.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: People| Beeld: RTL Beeldbank
Anne-Flore ging van professioneel danseres naar journalist en schrijft inmiddels al jaren gepassioneerd artikelen voor meerdere titels. Ondanks haar Franse roots is ze très jaloers op de kledingstijl van de Parisienne. Flore wordt dikwijls omschreven als 'blij ei', vindt kaasplankje hemels, is gék op festivals en is altijd voorzien van rode nagels. Volg haar freelance avonturen op Instagram @annefloremuller.