De prachtige kerstreclame van John Lewis is eindelijk hier

kerstreclame 2020

Ieder jaar is het weer wachten op de kerstreclame van John Lewis. En ook dit jaar heeft het Britse warenhuis goed haar best gedaan. De reclame is anders dan voorgaande jaren, maar hey, dat past geheel in de stijl van dit jaar. En naast de feestelijke reclame van John Lewis, zijn er natuurlijk ook de reclames van Coca Cola en Disney. Dit zijn de mooiste kerstreclames van 2020.

Vooral het frisdrankenhuis heeft zichzelf overtroffen met de kerstreclame van dit jaar en de boodschap is duidelijk: geef dit jaar alleen iets dat jíj kunt geven.

Kerstreclames 2020 Coca Cola

Hoewel de kerstreclame van 2020 van Coca Cola krap drie minuten duurt, lijkt het alsof je naar een avonturenfilm van blockbusterformaat kijkt. Het verhaal is simpel: vader verlaat huis, haard en kind om te werken op een booreiland. Vlak voordat hij in zijn truck stapt, stopt zijn dochter hem een enveloppe voor de Kerstman toe. Die enveloppe wil de vader heel graag op de post doen, maar onderweg krijgt hij veel pech. Na heel wat avonturen komt hij, mét enveloppe, aan bij het huis van de Kerstman – die niet thuis is vanwege Kerstmis. Wat kan de vader nu nog doen om de kerstwens van zijn dochter in vervulling te laten gaan…?

Mysterieuze mythe

Over de Kerstman en Coca Cola bestaat een bijzondere mythe. Zo zou het Coco Cola zijn geweest die de Kerstman heeft verzonnen – daarom dat de Kerstman dezelfde kleuren draagt als de merkkleuren van de suikerhoudende koolzuurhoudende frisdrank. Maar daar zit slechts een gedeeltelijke waarheid in. Op de website van Coca Cola Nderland is zelfs een officieel statement geformuleerd: ‘Er zijn eeuwenoude illustraties van de Kerstman waarin hij afwisselend een rood, groen of geel pak draagt. Zijn uiterlijk is door de jaren heen ook veranderd: van kabouter en elf tot angstaanjagende gnoom.’

Tekst gaat verder onder afbeelding.

kerstreclames 2020
Dé herkenbare truck van Coca Cola.

‘In 1931 gaf Coca-Cola de reclametekenaar Haddon Sundblom de opdracht de Kerstman opnieuw vorm te geven. Een goede vriend van Sundblom, Lou Prentice, stond model voor de Kerstman. Sundblom tekende een warme, gezellige Kerstman met een witte baard en een rood-wit pak.’

‘Zijn wereldwijde bekendheid heeft de Kerstman voor een groot deel te danken aan het feit dat Coca-Cola hem vanaf 1931 is gaan gebruiken in haar kerstreclame. Ieder jaar ontwikkelt Coca-Cola een bijzondere campagne om de magische sfeer van kerst over de hele wereld te verspreiden. De Kerstman zoals Sundblom hem in 1931 tekende speelt daarin nog steeds de hoofdrol.’

Zodoende dus dat veel mensen denken dat de Kerstman slechts een marketingtruc van Coca Cola is. Gelukkig bestaat hij echt!

From our family to yours

Naast de kerstreclame van Coca Cola kun je ook alvast genieten van de kerstreclame van Disney. Een echte tranentrekker, kunnen we uit ervaring vaststellen. In de korte film van drie minuten zien we hoe een kleindochter haar oma probeert op te beuren. Want, zo vertelt Disney, ‘terwijl tijden veranderen en mensen groeien, zorgen geliefde familietradities voor levenslange herinneringen die generaties overgaan en ons bij elkaar houden, vooral tijdens de feestdagen.’

Give a little love

Heb je het over kerstreclames 2020, dan mag de reclame van John Lewis natuurlijk niet ontbreken. Al jaren zet het Britse warenhuis de toon als het gaat om prachtige feel good-reclames. Deden ze dat vorig jaar nog met het groene draakje Excitable Edgar, nu is het de beurt aan een klein jongetje wiens bal vastzit in een hoge boom.

Een lief meisje schiet hem te hulp en wat volgt zijn een aantal verschillende fantasiewerelden in verschillende stijlen, gemaakt door acht verschillende artiesten. De nadruk ligt dit jaar minder op het geven van cadeaus en meer op kindness. Want, zo sluit de reclame af, als iedereen een beetje liefde geeft kunnen we een groot verschil maken.

Toch is niet iedereen te spreken over de kerstreclame. Wie duikt in de comments, ziet dat veel mensen meer hadden verwacht van John Lewis. ‘Bruh this was disappointing compare to last years. im kinda miffed’, lezen we in de comments. Kijk en oordeel vooral zelf. Wij vinden ‘m prachtig.

Heb jij nog een reclame die niet in het lijstje van mooiste kerstreclames van 2020 mag ontbreken? Laat het ons dan zeker weten.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.