Dag lieve koningin

Ze zit voor het raam. Rookkringeltjes van een gloeiende sigaret cirkelen omhoog boven haar grote stoel. Buiten beukt de regen van een oneindige winter tegen de ramen. Ze staart. Zonder iets te zien. Haar gerimpelde vingers masseren haar net zo gerimpelde voorhoofd. Het is mooi geweest. En vooral heel mooi geweest.

Op de bank bij Bea
Op 28 januari is het hoge woord – waar eerder niemand ooit van had gehoord – er uit; De koningin abdiceert. Als haar twinkelende ogen op TV verschijnen, zie ik haar direct thuis veilig in haar eigen wereld de beslissing nemen. Het zijn die ogen die me altijd intrigeerden. Alsof er een schatkamer aan geheimen achter zit. Die keren dat ze als kind spijbelde van school of hoe ze midden in de nacht een pot pindakaas leeg lepelt als ze niet kan slapen. Altijd heb ik de wens gehad om een avond bij de koningin op de bank te zitten en haar hele normale mensen-vragen te stellen. Of ze bijvoorbeeld echt potten pindakaas leeg lepelt, hoe haar eerste keer seks was en wie van het kabinet zij het liefst eens een koninklijke klap in het gezicht zou willen geven. Ik zou samen met haar door de hoedencollectie gaan en haar alles laten vertellen over het hoe en waarom van die ene hoed.

De beige veertjeshoed van Prinsjesdag 2012, de omstreden blauwe hoofddoekhoed waarin ze als een soort Disney-fee door Oman kuierde, de simpele rode hoed van Apeldoorn en al die grafische hoeden in iedere kleur of vorm die je je maar kunt bedenken. Haar hoeden mogen in de kast. Ze zijn mooi geweest.

Hoedje op, petje af
Het tijdperk Beatrix is voorbij, het tijdperk hoed pas net begonnen. Natuurlijk deze zomer weer met kleine rieten hoedjes die jeans en T-shirt net even leuker maken, maar juist de grote flaphoed wacht. Maxima-waardig met een grote zwarte zonnebril. Picknick-waardig met maxi rok en een mouwloze top. Beatrix-waardig in het zwart met een donkerblauw jurkje en pumps. En denk ook eens aan de combinatie met een zwarte leren broek en luchtige witte blouse. Ik zet mijn hoed op, maar neem mijn petje af voor Beatrix. Dag lieve koningin.

CC foto: vinnielda