De allereerste tranentrekker die je ooit zag: een ode aan My Girl

My Girl

Onlangs wilde ik mijn luie zondag opvullen met het kijken van films die ik óf a. al heel vaak gezien had óf b. niet veel herseninspanningen zouden vereisen. Notting Hill, Pretty Woman, My Best Friend’s Wedding – maar ook andere films waar Julia Roberts bijvoorbeeld níet een keer in speelt. En zo stuitte ik ineens op tranentrek-klassieker My Girl en alleen al bij de omslagfoto van de film kreeg ik een brok in mijn keel. En daarom: vier belangrijke levenslessen die we leerden van de moeder der tranentrekkers: My Girl. Zucht.

Over vrouw worden

Jawel, want door Vada hoorde ik voor het eerst over ‘ongesteld worden’. Geen idee wat het inhield, maar aan het oorverdovende gekrijs van de jonge actrice in nood begreep ik dat het heftig moest zijn. Gelukkig werden we daarna snel gerustgesteld door niemand minder dan Jamie Lee Curtis, die de rol speelde van de nieuwe vriendin van haar vader. Het hoorde blijkbaar helemaal bij vrouw worden en het viel allemaal best mee. (Dat laatste, daar moeten we het misschien nog eens over hebben.)

Over de liefde

Thomas J.! Wie wilde er niet een toegewijd, lief, schattig, tikkeltje knullig maar immens knuffelbaar vriendje als Thomas J.?! Jongens in je eigen klas verbleekten bij zijn blonde haren en waren láng niet zo lief als hij. En dus ging je op zoek naar je eigen Thomas J. Vanaf nu wist je namelijk precies waar het perfecte vriendje aan moest voldoen. Onvindbaar natuurlijk, want ik weet niet hoe het in jouw klas was – maar bij mij waren de heren een stuk mondiger en vooral bijdehanter. Oh, en laten we niet vergeten dat de liefde zich niet laat sturen. Want terwijl Thomas J. er overal voor Vada was, werd Vada natuurlijk hartstikke verliefd op haar leraar Engels.

Over de dood

Vada was geobsedeerd door de dood, wat natuurlijk een inktzwart onderwerp is om aan te snijden bij een jeugdig publiek. Haar moeder was al vroeg in haar leven overleden, haar vader had een begrafenisonderneming en dan de onmenselijke keuze van de regisseur om allerliefste Thomas J. dood te laten gaan. Het clichématige ‘er is maar één ding zeker in het leven…’ werd je op jonge leeftijd snel duidelijk na het kijken van My Girl.

Over bijen

Bijen zijn gewoon fucking eng. En gevaarlijk. En je houdt je voor altijd -ALTIJD!- verre van bijenkorven. Snik.