De man en zijn korte broek

Meisjes dragen rokjes. Jongens dragen broeken. Meisjes zijn blote benen gewend. Jongens niet. Als in de zomer mijn korte broekje uit de kast werd getrokken, had ik blotenbenenvrees. Pas als ik buiten op straat een ander jongetje met een korte broek zag lopen had ik eindelijk het gevoel: het mag, dit kan, ik loop niet voor gek. En dan was het ook over. Als het dan weer koud werd en je kreeg een lange broek aan, dan voelde dat meteen zo raar aan je benen.

Blote benen op kantoor
Als ik heel sportief naar mijn werk fiets draag ik in de lente en de zomer het liefst een korte broek, dus ik kleed mij even om voordat ik vertrek. Kom ik dan op de gang van ons kantoor een mannelijke collega tegen, dan schieten de ogen meteen naar beneden. Mannen zijn namelijk afgetraind op het bespeuren van blote benen, het is alleen even schrikken als het harige benen zijn, zoals die van mij. Mannenbenen op kantoor mogen niet. Heel vreemd, want vrouwenbenen mogen juist wel, het wordt enorm gewaardeerd als een vrouw ze laat zien.

Door al dat gedoe rondom mannenbenen zijn veel mannen een beetje de kluts kwijt. Daarom even wat korte instructies: de tijd dat jongens in broekjes liepen die veel weg hadden van een hotpants is voorbij. De bovenbenen blijven tegenwoordig bedekt. Maak daarnaast geen korte broek door de pijpen van een spijkerbroek af te knippen, het model leent zich er niet voor en met een beetje pech gaat de pijp rafelen en dan krijg je van die witte touwtjes die verstrikt raken in krullende beenharen. Koop gewoon een fatsoenlijke bermudabroek en loop alsjeblieft voorbij het rek met afritsbroeken.

Wratachtige tentakels
Blote voeten zijn gruwelijke dingen, ze kronkelen en er steken korte wratachtige tentakels uit, dus het is logisch om de gedrochten weg te steken in sokken, maar man: kijk uit dat je hier niet fout gaat. Sokken en korte broeken is een gevaarlijke combinatie. Trek een sok niet op tot aan je knie tenzij je een voetballer bent. Witte sokken zijn fout, maar nog erger is een zwarte sok die afsteekt tegen dunne, bleke knietjes. Als je zo nodig sokken wilt dragen, koop dan enkelsokken. Het zijn enge dingen, maar als je schoenen draagt vallen ze toch grotendeels weg.

Er zijn mannen die durven rond te lopen in een korte broek met opgetrokken zwarte sokken met daaronder glimmende, zwarte herenschoenen. Zo’n laag model schoen. Zelfs de carrière van George Clooney zou in één klap voorbij zijn als hij zich zo op straat zou begeven. Onder een korte broek draag je bergschoenen (en dan mogen sokken weer wel) of Here-Jezus-sandalen. En sandalen of slippers draag je zonder sok. Gewoon lekker die riempjes over de blote voet. Zo draag ik mijn sandalen. Als ik ze uittrek ziet mijn voet eruit als de rug van een vrouw die nooit topless gaat.

Viva vrouw, zijn jullie het met me eens en zo ja: laat mannen weten dat nette schoenen en korte broeken niet combineren, maak spandoeken, flyers, buttons of posters. Ga de straat op en demonstreer! Dan loop ik wel voorop om te laten zien hoe het wel moet.

CC Foto: Lonneke