De racefietsen trend

Valt het je ook op dat er de laatste tijd zoveel racefietsen op straat rijden? Niet van die moderne, aluminium dingen, maar de klassieke van staal. En niet alleen sportieveling in strakke pakjes fietsen erop: ook opvallend veel meisjes en hippe gasten.

In Rotterdam en Amsterdam lijken ze in ieder geval helemaal terug van weggeweest. Ik weet het alleen van die twee steden, omdat ik alleen daar woon of er wekelijks kom. Studenten, creatieveling of andere jonge mensen die ik op racefietsen zie rijden, doen dat opmerkelijk vaak op een model dat zo ongeveer even oud is als zijzelf.

Geen idee waar het ineens vandaan komt, misschien komt het door de ‘fixies’: fietsen waarvan het achterwiel vastzit (een ‘fixed gear’). Een fixie heeft meestal geen remmen en geen versnellingen, je remt met tegendruk tegen het achterwiel. Dat moet je dus wel eerst leren voor je erop springt!

Omdat er zo weinig onderdelen aanzitten, kan er weinig aan kapot gaan: handig voor fietskoeriers die op hun fiets wónen en hem dus snel slijten. De fixed bikes zijn nu ook onder niet-fietskoeriers populair, onder andere ook omdat ze er zo strak en sexy uitzien. Veel fixie-rijders maken hun fiets zelf, bijvoorbeeld door een oude racefiets om te bouwen.

En zo werden veel oude racefietsen dus weer van zolder of uit de schuur gehaald, om uiteindelijk als fixie te eindigen of niet. Op marktplaats barst het van de klassieke racefietsen, je hebt ze variërend van een paar tientjes tot honderden euro’s. Wil je er ook één kopen, kijk dan op bijvoorbeeld bikefitting.com, of skits.nl voor tips waar je op moet letten.

Wel eerst leren remmen zonder remmen als je er een fixed bike van maakt ;-)

CC foto: Richard Masoner