De sekskamer

Opschudding. Een 24-jarige serieverkrachter heeft in de Rekkense TBS-kliniek een logeerkamer om z’n hyperseksualiteit te ‘kanaliseren’.

Heilzame seks voor een serieverkrachter
De kamer waarin de serieverkrachter seks heeft met z’n vriendin, een medewerkster uit een andere TBS-kliniek, zou heilzaam voor de man zijn. Bezopen, vinden ze zelfs bij Bonjo, een belangenvereniging  die zich bekommert om de relaties van gedetineerden. Omdat het om een relatie met een begeleidster gaat van een andere TBS-kliniek. En omdat de man nog maar kort in een TBS-kliniek zit en nu al zulke vrijheden heeft verworven.

Wat is dit voor signaal? Waarom moet dit?
Zaken als deze roepen altijd veel maatschappelijke verontwaardiging op. Logisch. Want ook ik vraag me vele dingen af. Waarom is hiervoor gekozen? Kan dit maar zo? Is dit straf? Is dit behandeling? Wat is dit voor signaal naar de maatschappij? En de slachtoffers, en hun ouders, waar het misdrijf nog vers in het geheugen ligt. Want de man uit Etten-Leur die nu van bil gaat in z’n logeerkamer heeft een behoorlijk trackrecord. Hij is in 2008 veroordeeld nadat er bij de politie 35 aangiftes binnenkwamen van tientallen verkrachtingen van jonge tienermeisjes.

Veel vragen, weinig antwoorden
De zaak kwam naar buiten tijdens een rechtbankzitting over de verlenging van zijn TBS. Want de klinieken staan er niet om bekend dat ze graag openheid van zaken geven over dit soort privileges. Ze geven er al helemaal geen persberichten over uit. Als ze gevraagd wordt om een reactie zijn de antwoorden kort: “Deze vrijheid hebben wij”, zegt een woordvoerder van de TBS-kliniek Oldenkotte waar de kwestie speelt. En vooral dat vind ik kwalijk.
Als dit gebeurt en als het heilzaam is dat een serieverkrachter seks heeft met zijn vriendin, die toevallig ook nog medewerkster is in een andere TBS-kliniek, leg ons dan uit waarom? Waarom zouden we dit acceptabel moeten vinden? Zonder die uitleg kan ik maar één conclusie trekken: dit valt aan niemand uit te leggen.

CC foto: visitfingerlakes.