De wet van Danny

Yolanthe, Yolanthe, Yolanthe. Ze is nogal in het nieuws. En dat is geen goede zaak voor Yolanthe, alleen heeft ze dat zelf volgens mij niet zo door. Terwijl ze het al lang had kunnen weten. Met dank aan De Wet Van Danny.

En dan bedoel ik niet de wet van Danny de Munk. Of de wet van Dennie Christian. Ik heb het over De Wet Van Danny Cruijff. Het is een wet die ik zelf bedacht heb, maar waar Yolanthe nog veel aan kan hebben, de komende jaren. Daarom hierbij een klein college over De Wet van Danny.

Wie is dat, die Danny?
Danny Cruijff is de vrouw van ‘s lands grootste voetballer aller tijden: Johan. De Verlosser. Nummer 14. ‘En un momento dado’ Johan. Danny en Johan trouwden in 1968 met elkaar, en hun aandoenlijke trouwfilm staat nog op youtube. Op het filmpje ziet Danny eruit als een snoepje. Grote, met belachelijk veel kohlpotlood omrande ogen.

Danny ziet eruit als een schatje, maar dat is zij niet. Danny is namelijk de baas. Wat Johan ook zegt. En daar komt de wet van Danny ook vandaan. Want die wet luidt: ‘Als voetbalvrouw kun je het alleen verkeerd doen, nooit goed.’

Hoe zit dat dan, Nynke?
Als het goed gaat met het Nederlands Elftal, is er geen inwoner van Nederland die dit succes toedicht aan de steun van de voetbalvrouwen. Daar wordt niet over gerept. Terwijl zij toch achter hun mannen staan en hen steunen waar ze kunnen. Maar wanneer het echter kut met peren gaat, zijn de echte fans niet te beroerd om de schuld in de schoenen van de voetbalvrouwen te schuiven.

Zo ook bij Danny. In 1978 wilde zij niet dat Johan meeging naar het WK. Achteraf zegt Johan omdat er vermoedens waren dat hij zou worden gekidnapt. Destijds zei men dat het kwam doordat Danny geen zin had in weer een WK. Het WK ervoor, dat van 1974, was namelijk de boeken ingaan als het WK van het zwembadincident. Jullie weten wel, toen het Nederlands Elftal klaarblijkelijk met een stel naakte Duitse meiden in een zwembad had gezeten. Danny dacht: ik wil die dellen niet meer bij mijn Johan in de buurt. Aldus geschiedde.

Dat wij het WK in 1974 verloren werd al aan Danny toegeschreven Johan moest namelijk dat van die naakte meisjes over de telefoon aan Danny uitleggen, en dat duurde nogal lang. Vervolgens speelde Cruijff een flutfinale en kreeg ie nog geel ook. Dat Johan er in 1978 niet bij was, was ook al de schuld van Danny.

Dan krijg je balsamico-gate
Als wij vrijdag van Brazilië verliezen, zal Yolanthe nog het een en ander op haar bordje krijgen. Dan worden alle ‘gates’ (in de showbizz maakt men tegenwoordig overal een gate van) weer uit de kast getrokken.

Tatoeage-gate (Yolanthe die een speciaal bericht voor Wesley op haar bips heeft laten tatoeëren. Ik denk trouwens dat er ‘mi amor, por favor’ op haar kont staat. Gewoon een gok.) Verder: balsamico-gate (Wesley eet nu alles met balsamico-azijn, terwijl hij voorheen helemaal niet wist wat dat was, balsamico-azijn!), rozenkrans-gate (Wesley is ineens katholiek geworden) en knipoog-gate (Wes let bij het volkslied niet op de tekst maar gebruikt die tijd om overdreven de camera in te knipogen.)

Hoe het hoort, als voetbalvrouw
Voetbalvrouwen kunnen maar beter zo onopvallend mogelijk zijn. Neem een voorbeeld aan de vrouw van Dennis Bergkamp, Henriëtta. Zag je die ooit? Neen. Die zat gewoon thuis, wenste Dennis succes met zijn toernooi en riep ‘bel je even als je bij Calais de tunnel inrijdt, dan zet ik dan het koffiezetapparaat aan.’

Of Antoinette van de Kerkhof, wiens basistaak het was om Willy elke dag de volledige schijf van vijf door de strot te drukken. That’s it. Geen gemekker verder. En zeker geen tatoeage boven haar bil, gok ik.

Yolanthe, denk aan Danny Cruijff, en hou je koest. Als we vrijdag verliezen zouden nogal wat mensen het jou aan kunnen rekenen. Neem dat maar aan van je goede vriendin Nynke de Jong. En begin alvast maar met bidden, schat.

CC Foto: TBWA/Busted