De zes fases van corona die we allemaal doorlopen aan de hand van beroemdheden

zes fases van corona

De een verblijft al twee weken vrijwillig in quarantaine, de ander zat vanmiddag nog te picknicken in het stadspark. Dat we de dreiging van het coronavirus allemaal anders inschatten, heeft volgens twitteraar Jason Yanowitz een logische verklaring. Volgens hem doorlopen we allemaal zes fases van corona, en tja, de een blijft wat langer in de eerste fase hangen dan de ander. 

De twitteraar zette zes verschillende fases uiteen, met de situatie in Italië als leidend voorbeeld. Hiermee hoopt hij dat mensen gaan inzien dat de situatie erger is dan sommige mensen denken. En dat wat Italië is overkomen, ook andere landen kan overkomen.

To The Rest Of The World, You Have No Idea What’s Coming

zes fases van corona
Fase 1

Zoals je ziet draait deze fase om enerzijds bewustwording, anderzijds ontkenning. Ja je weet dat het virus zich verspreidt, maar je voelt jezelf zo fris als een hoentje. Dus boeiuhhh! Kijkend naar de insta-posts van Lil Kleine zie je dat hij duidelijk nogal knel zit in deze eerste fase. Want terwijl zondag hier in Nederland extra maatregelen werden getroffen, nam hij het vliegtuig naar Dubai. Want hey, het is maar een griepje en als je zelf niet ziek bent dan kun je een ander ook niet besmetten jatoch (???).

zes fases van corona
Lil Kleine poserend met beide middelvingers omhoog in Dubai. Bron: @lilkleine via stories

Dan komen we bij fase 2. In deze fase komen de eerste lokale lockdowns en quarantaine-gevallen, zoals voor Nederland in Brabant het geval was. Zelfs de eerste mensen overlijden aan corona, wat verdrietig is, maar ja, dat zijn ouderen en we moeten natuurlijk ook niet overdrijven hè!

zes fases van corona
Fase 2

Een voorbeeld van iemand in fase 2 is Vanessa Hudgens, die deze week flink de fout in ging door te klagen over de afgelasting van Coachella. Want, zo spreekt ze uit in de video, ‘people are going to die anyway.’

Dan komen we bij fase 3. In fase 3 verdubbelt het aantal corona-doden in slechts een dag, wat deze week in Nederland gebeurde.

zes fases van corona

zes fases voor corona
Fase 3

Maar ondanks de extra maatregelen – hier in Nederland zijn de scholen en horeca sinds zondag gesloten – lijkt het niet alsof we de ernst van de situatie inzien. Ja, we wassen onze handen en ja we werken zoveel mogelijk thuis. Tenzij je Matthijs van Nieuwkerk bent. Dan laat je misschien wel je publiek achterwege, maar je schuift nog steeds met vijf man aan tafel (camera- en geluidsmensen niet meegeteld) om het over de laatste ditjes en datjes te hebben. Of je doet zoals de Tweede Kamer en debatteert er lekker vurig op los.

zes fases van corona
Still uit de uitzending van woensdag 18 maart

Fase 4 is het zoveelste kantelpunt: het aantal patiënten loopt op, het aantal voorraden loopt terug.

zes fases van corona fase 4
Fase 4

Hoewel we in Nederland alle zeilen bijzetten (ic-bedden incluis) en de medische zorg zich in opperste staat van paraatheid bevindt, hebben we één hardnekkig probleem: we hebben niet genoeg mondkapjes. Reden voor Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om flauw te vallen tijdens een debat, reden voor Bibi Breijman om haar excuses aan te bieden na het (onnodig) dragen van een mondkapje ‘die ze nog thuis had liggen’.

 

View this post on Instagram

 

bericht van zorgverlener: Beste bibi, nog nooit heb ik op iemand zn instagram gereageerd maar deze valt niet lekker, ook ik werk in de zorg, 6 dagen deze week vanwege personeeltekort, 6 dagen risico lopen en niet bij m’n gezin met 2 kleine kindjes zijn, 6 cliënten hebben wij momenteel in carantaine liggen, getest worden ze niet meer vanwege onvoldoende testen… weet je wat we ook onvoldoende hebben? Mondkapjes! 6 dagen loop ik deze week ZONDER mondkapje op mijn werk rond met alle risico’s van dien.. ik hoop dat je begrijpt dat je vooral jezelf zo best te kijken zet… het is niet #allyouneedismondkap om er de draak mee te steken het is #allWEneedismondkap omdat we ze in de zorg harder nodig hebben dan om er mee te grappen op instagram! #coronacrisis

A post shared by Blabla Breijman (@bibibreijman) on

En dan zijn we er nog niet (letterlijk en figuurlijk). Fase 5 en 6 moeten nog komen in Nederland.

Fase 5

De tijd zal leren of we in fase 6 gaan belanden: een volledige lockdown.

zes fases voor corona
Fase 6

Lees ook: Dossier corona-virus: zo blijf je mentaal happy ook al zit je de hele dag binnen (en meer handige tips)

 

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.