Hoofdredacteur Debby: ‘
In hoeverre houden wij genderongelijkheid zelf in stand?’

Debby Gerritsen

Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Het thema dit jaar: gendergelijkheid. Voor de wet zijn mannen en vrouwen natuurlijk gelijk, maar in de praktijk schort het hier nogal eens aan. Zolang onderwerpen als seksueel geweld, de pay gap en het glazen plafond nog steeds hot topics zijn, moeten we hierover blijven praten. Maar dan wel graag met open vizier, zonder bang te zijn de hand in eigen boezem te steken. 
In hoeverre houden wij genderongelijkheid zelf in stand?

Jazeker, door een eeuwenlang gecultiveerde scheve machtsverhouding zijn vrouwen ongelijk – in veel landen en culturen zelfs ondergeschikt – aan mannen. Maar we moeten ook eerlijk zijn. Over ongelijkheid op de werkvloer, bijvoorbeeld. Ik ben nog steeds in shock door de cijfers die het CBS eind 2017 publiceerde over het aantal hoogopgeleide vrouwen dat niet of nauwelijks werkt. Maar liefst 75% (!) van de Nederlandse vrouwen werkt in deeltijd of nog minder. In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 is dat meer dan 60%! Hoe kunnen we dan een gelijkwaardige discussie aangaan over de pay gap of het glazen plafond? Als we echt iets willen veranderen, moeten we blijven strijden met open vizier. En een extra tandje bijzetten, zoals Anke Laterveer betoogt in het artikel op pagina 22. Hopelijk is Internationale Vrouwendag over een aantal jaren dan, zoals zij stelt, een dag waarop we denken aan vroeger, toen we nog niet gelijkwaardig waren. En vooral een dag waarop we vieren dat we dat tegen die tijd wel zijn.

Debby Gerritsen
Hoofdredacteur VIVA

Deze editorial is afkomstig uit VIVA 10-2018. De editie ligt in de winkel t/m 13 maart. Je kunt de editie ook hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «