Hoofdredacteur Debby: Insta-irritant

Debby Gerritsen

De Universiteit van Californië Irvine ontdekte twee jaar geleden dat het maken van selfies helemaal niet zo slecht is. Af en toe een selfie maken zou je zelfvertrouwen en humeur een boost kunnen geven en dat is goed voor je mentale gezondheid. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar let op: af en toe is iets anders dan con-ti-nu. Dus hele fotosessies houden om de perfecte selfie te maken, éllenlang bezig zijn met het uitzoeken van een filter, de aller-grappigste bijschriften en hashtags verzinnen, en – nog erger – heel hard lachen om je eigen post is dan weer een stuk minder gezond.

Het doet niet veel goeds voor je zelfbeeld en is bovendien super onsympathiek tegenover je gezelschap (hallo, ik zit hier!). Ik was onlangs op een feestje met een goede vriendin die de hele avond met haar telefoon bezig was. Ik kreeg amper contact met haar. Maar toen ik naar huis wilde gaan, rende ze naar mij toe om nog even snel een foto te maken, die ze vrijwel direct op Instagram plaatste. Ik kreeg daar een rotgevoel bij. Het leek alsof mijn online aanwezigheid belangrijker was dan mijn fysieke acte de présence. De 28-jarige Sigrid weet precies hoe dat voelt. In VIVA 30 vertelt ze over haar insta-addict vriendin Maaike: ‘Online lijkt ze wel een ander persoon, eentje die in het middelpunt móét staan.’ Een soms pijnlijk herkenbaar verhaal. Verder deze week in VIVA het verhaal over een heel andere paradoxale wereld: die van de drugsgebruiker 2.0. Dit zijn de fitgirls (en boys) die doordeweeks leven op quinoa en yoga, maar in het weekend al hun principes over boord gooien en erop los feesten. Hoe ze deze twee compleet tegenovergestelde levensstijlen met elkaar combineren, lees je in de nieuwste VIVA.

Deze editorial is afkomstig uit VIVA 30-2018. De editie ligt in de winkel t/m 31 juli.  Je kunt de editie ook hieronder online bestellen.

Volg Debby ook op social media:
Instagram | Twitter

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.