Demonstreren tegen de liefde

We zijn op de terugweg van een gezellig dagje samen uit, als mijn dochter van 9 het gesprek in één keer een andere wending geeft. “Mam, ik wil later geen lesbie worden hoor”, zegt ze vastberaden.

Verbaasd kijk ik even opzij en vraag hoe ze daar ineens bij komt. Haar uitleg is even kinderlijk als oprecht. “Ik heb een keer twee mannen zien zoenen en dat vond ik er zoooooo smerig uitzien”. Oh. Oké.

Wat is het verschil?
Als ik haar vraag hoe ze het vindt als ze een man en een vrouw uitgebreid ziet zoenen, trekt ze wederom een vies gezicht. “Ja, dat vind ik ook smerig om te zien”. “Wat is dan het verschil? ”, hoor ik mezelf vragen. Dat blijkt een te moeilijke vraag voor een 9-jarige.

Na een voorzichtige uitleg over het feit dat je nu eenmaal niet kunt kiezen op wie je verliefd wordt, ligt de hele toekomst van mijn kleine meid weer open. “Ik zie tegen die tijd dan wel wat ik word”, is tenslotte haar conclusie. Om daarna moeiteloos over te schakelen naar een gesprek over Nick en Simon. Wat is het leven toch heerlijk overzichtelijk als je 9 jaar oud bent.

C’est l’amour !
Zo makkelijk als dit gesprek nu verloopt, zo moeilijk verloopt zo’n discussie op het niveau van volwassenen. Met verbazing kijk ik bijvoorbeeld naar de demonstraties in Frankrijk tegen het homohuwelijk en tegen adoptie door homoparen.

Ik snap het niet hoor, als 2 mensen van elkaar houden en deze liefde willen bezegelen, waarom zou dat niet mogen? Waarom moet dat alleen voorbehouden zijn aan een man en een vrouw? Volgens de Paus is het zelfs bedreigend voor de wereldvrede… kom op nou zeg! We hebben het over L.I.E.F.D.E. Niets meer en niets minder. Daar kun je toch niet tegen zijn?

Fuck het plaatje!
Het zwaartepunt van de demonstraties in Frankrijk lag echter bij het verzet tegen adoptie door homoparen. Een kind hoort op te groeien bij een moeder en een vader is de gedachte hierachter. Alleen een traditioneel gezin zou kunnen voorzien in de behoefte van een kind. Is dat zo?

Is de basisbehoefte van een kind niet gewoon liefde, geborgenheid en een veilige thuishaven? Hoeveel kinderen lopen er op deze wereld niet rond die er alles voor over zouden willen hebben om gewoon een ‘thuis’ te kunnen hebben? Door het willen verbieden van adoptie door homoseksuelen ontzeg je kinderen eigenlijk de kans, wat zeg ik, het recht op een liefdevol gezin. En waarom? Omdat ‘het plaatje’ niet klopt? Fuck het plaatje!

Ik gun mijn kind geen harde leerschool
Ik vind het heel erg dat er anno 2013 door een veel te grote groep nog steeds in dit soort hokjes wordt gedacht. Een groep die nog steeds worstelt met de homoseksualiteit van een ander. Als je ergens niet mee om kunt gaan omdat het ‘anders’ is, is er tegen aan schoppen blijkbaar de enige oplossing. Triest.

Met de beelden van Frankrijk op mijn netvlies, breng ik mijn kleine meid naar bed. Ik geef haar een kus op haar voorhoofd en hoop dat ik haar nu en in de toekomst kan beschermen tegen die rare, wrede wereld buiten.

“Word als het even kan maar geen lesbienne”, denk ik bij mezelf. “De wereld om je heen kan daar namelijk nog niet zo goed mee omgaan”.

Bron foto: Freedom to Marry