Depressief: deze nummers kun je bellen als het je allemaal te veel wordt

nummers depressief

Dat we ons leven niet altijd als rozengeur en maneschijn ervaren, blijkt wel uit de oproep die een journalist afgelopen week op Twitter deed. Ze zat er flink doorheen en vroeg of er iemand wakker was om even mee te bellen omdat alle crisisdiensten niet bereikbaar waren.

Nood aan de vrouw

Gelukkig kreeg de journaliste in tien minuten tijd allerlei aanbiedingen van mede-twitteraars en belde ze met een journalist (en wildvreemde) die op dat moment in Brazilië zat. Het hielp. Even dacht ze erover om de oproep te verwijderen van Twitter maar ze besloot ‘m te laten staan. Ze hoopt hiermee te stimuleren dat mensen in psychische nood beter geholpen gaan worden. Want ze is niet de enige.

 

Wie kun je bellen?

Er bestaan verschillende hulplijnen. Nu moeten deze natuurlijk wel beschikbaar zijn op het moment dat jij belt. Misschien zou je dus ook in jouw omgeving twee mensen kunnen vragen of ze jouw ‘hulplijn’ willen zijn. Dat kunnen vrienden zijn, een tante of oom of iemand anders die goed kan luisteren. Wees tegen hen open over jouw situatie, en vraag ze of je ze ook ’s nachts of ’s avonds laat mag bellen. Als je weet dat die persoon ervan op de hoogte is dat je laat nog kunt bellen, zul je dit ook makkelijker doen.

Daarnaast zijn er een aantal nummers die je kunt bellen als je je depressief voelt:

  • 113 -(0900-0113) dit is een speciale hulplijn voor mensen die denken aan zelfdoding denken
  • Stichting korrelatie (0900-1450) zijn ook per mail of chat bereikbaar, maar wel alleen tijdens kantoortijden. Dit zijn professionele hulpverleners.
  • De luisterlijn: 0900 0767, een luisterlijn met vrijwilligers die 24/7 bereikbaar is, per mail, chat en telefoon. De vrijwilligers krijgen training en worden begeleid door professionals.

Lees ook: Zo ga je om met iemand die depressief is

Bron: thebestsocial.media, Twitter | Beeld: Unsplash
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.