Feest der herkenning: de nieuwe serie ‘Dertigers’ is vanaf nu te zien

dertigers bnnvara

We moeten het even over ‘Dertigers’ hebben, de nieuwste serie die sinds een week te zien is op BNNVARA. Hoezo moeten we het hier over hebben? Welnu, de serie is enerzijds tenenkrommend slecht geacteerd en anderzijds wil je toch blijven kijken. En dat, dát!, is het recept voor je nieuwe kijkverslaving. 

Dertigers de serie op NPO

Oké, tenenkrommend slecht klinkt wat gemeen. En oké, het is misschien ook wat overdreven. Maar wie kijkt naar de eerste aflevering van Dertigers moet toegeven dat je niet naar Oscar-waardige scènes en dialogen kijkt. Dat kan misschien liggen aan het feit dat de afleveringen kort, slechts 23 minuten, duren – ultrakort als je de uitgebreide shots van dynamisch Amsterdam niet meetelt. Maar het zou ook kunnen liggen aan de relatief onbekende acteurs (we herkennen slechts één gezicht uit Onderweg naar Morgen). Of misschien zegt het tekort aan diepgang misschien iets over ons dertigers, haha (…) – grapje grapje, niet gelijk boos worden!

Waar gaat Dertigers over? Nou, zoals de naam al doet vermoeden gaat Dertigers over dertigers. Met dertigerdilemma’s. Over mensen van dertig jaar die zich bevinden in het sprongetje van hun studententijd naar het volwassen leven. Over dertigers die al gesetteld zijn, of dat juist helemaal niet zijn.

Dertigers

Dertigers volgt de hechte (en zeer inclusieve!) vriendengroep van Nora en Feras, Pieter (en Babs), Alex en Elias, Lot en Bart en de enige vrijgezel van het stel Saar. Ze wonen in Amsterdam, de stad die de makers erg graag in beeld willen brengen. Alle acht –Babs telt niet echt mee – worstelen ze met hun eigen problemen.

Zo is Nora zwanger – misschien van een ander – en is papa-in-spe Feras dolblij (omdat hij nog niet weet dat de kans bestaat dat de baby niet van hem, maar misschien van zijn beste vriend is). En Pieter kampt met geldproblemen en ongeopende blauwe enveloppen. En herkenbaar detail: blut zijn – en om hulp en leningen vragen – blijkt ook in deze vriendengroep een taboe. Bovendien heeft Pieter een kind van een boze heks-ex, dus heeft hij het op meerdere fronten moeilijk. Dan zijn er nog Alex en Elias, waarvan Alex het heerlijk vindt om de avond al Netflixend op de bank door te brengen, terwijl Elias ‘meer wil in het leven’. Alex’ libido is laag, dat van Elias hoog. Lot en Bart zijn het meest ‘volwassen’ stel en hebben twee verwende pre-pubers. Lot is een ‘oermoeder’, Bart stevent duidelijk af op een midlife crisis. En dan is er nog Saar, het onafhankelijke feestbeest. Op het oog lijkt Saar flierefluitend door het leven te gaan, maar ook zij wordt geconfronteerd met het volwassen leven: haar alleenstaande moeder blijkt een vervroegd stadium van Alzheimer te hebben.

dertigers
De hechte vriendengroep in pre-corona tijden. Bron: BNNVARA

Geen soap maar feuilleton

Dat klinkt als een soap, maar toch mogen we deze dagelijkse dramaserie absoluut niet zo noemen. BNNVARA spreekt liever van een ‘dagelijks feuilleton’, wat wij vanaf nu beschouwen als een chique woord voor soap. De gebeurtenissen volgen elkaar evengoed in hoog tempo op, waardoor Dertigers soms wat vluchtig en niet zo diepgaand overkomt.

Zo gaan de eerste acht afleveringen voorbij aan de carrières van Nora, Feras, Pieter, Alex, Elias, Lot, Bart en Saar en ligt de nadruk op het persoonlijke wel en wee. Maar met een speelduur van maar 23 minuten snap je dat ook daar niet heel veel woorden aan vuilgemaakt kunnen worden. Tel daar tikkie houterige cast bij op en je snapt waarom de vlotte oneliners niet willen vlotten.

Feest der herkenning

En toch wil je wel blijven kijken. Dat kan aan de herkenning van de problemen liggen. Maar ook aan de muziek. De afleveringen zijn namelijk ruimschoots geïllustreerd van muziek die populair was toen dertigers nog tieners waren. We noemen een Craig David, Lauren Hill, Nelly Furtado, All Saints, Aaliyah, maar ook het Friese Twarres bekend van de 2000-hit Wêr Bisto. Een feest der herkenning!

How I met your mother

En het kan ook aan het feit liggen dat de intro rechtstreeks gekopieerd lijkt te zijn van How I met your mother. Of aan het feit dat dertigers simpelweg niet zo vaak vertegenwoordigd zijn op de Nederlandse televisie. Je hebt Spangas, voor middelbare scholieren. De luizenmoeder, voor ouders met jonge kinderen. En Oogappels, voor ouders met pubers. Maar Dertigers richt zich vooral op zoekende singles en stellen zonder kinderen. En dat, dat!, is iets dat we niet vaak zien op de Nederlandse teevee.

NPO3

Overigens is Dertigers afgekeken van de gelijknamige serie uit Vlaanderen, die inmiddels al toe is aan het derde seizoen. De komende zes weken zal het ‘feuilleton’ iedere maandag, dinsdag, woensdag en donderdag om 20:25 uur worden uitgezonden op NPO3.

Lees ook: VIVA’s Lise recenseert: het zonovergoten ‘Outer Banks’ op Netflix

Bron: NU.nl | Beeld: BNNVARA
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.