De wereld draait doorrrrr

Waar ik mijzelf vroeger helemaal een vrouw van de wereld vond, heb ik de laatste tijd steeds meer het gevoel dat de wereld steeds sneller gaat draaien en oma hier het allemaal niet meer bij kan houden.

Ik bedoel, ik ben nog van de generatie die de overgang van cassette en langspeelplaat naar CD heeft mogen meemaken. Juichend heb ik als kind de komst van de videorecorder gevierd (VHS of Betamax…de keuze mensen, de keuze!). Wat een ontwikkelingen, de techniek stond voor niets.

Lekker overzichtelijk
Maar dat was toen. Toen de ontwikkelingen in de techniek nog een aanvaardbaar tempo hadden. Zodat je eerst van je verbazing kon bekomen over zoiets moois als de CD (echt waar? zoveel muziek op zo’n klein schijfje? En hij heeft geen B-kant? Das dan weer jammer) voordat je verrast werd met de komst van de eerste mobiele telefoon (wat? krijg ik daar een kofferset bij? Oh…die koffer is de telefoon….wauw, fantastisch!).

Ook had ik 20 jaar geleden niet kunnen bedenken dat mijn tv nu aan de muur zou hangen. Als je het destijds over platte tv had, dan ging het nog gewoon over het niveau van het programma aanbod. En ja…ik was dolblij met de komst van de één uur service, wat betekende dat je niet meer een hele week (een hele week!!) op het ontwikkelen van je foto’s hoefde te wachten. Dat was nog eens een doorbaak! Probeer dat nu nog maar eens uit te leggen aan je kinderen….

Niet meer bij te houden
Maar goed, je ging ‘met je tijd mee’ en het was heerlijk bij te houden. Dat is tegenwoordig wel anders…diezelfde platte televisie die je vandaag in de winkel koopt is morgen al een oud model. En de mobiele telefoons worden ook met de dag platter, smarter, buigzamer en vooral kleiner. Ongelooflijk. Het is bijna niet meer bij te houden. Ik voel me met de dag ouder worden….

De meest ongelooflijke ontwikkeling van nu vind ik toch wel de uitvinding van de 3D printer. Vol verbazing zie ik hoe blijkbaar alles geprint kan worden, van bloemenvaas tot lelijke asbak. Alles, alles kan. Ik sta erbij en ik kijk ernaar.

Vooruitgang of teloorgang?
En als ik dan zie hoe er met zo’n 3D printer een wapen wordt vervaardigd die ook nog eens echt werkt, voel ik me plotseling een oude opoe die in de verkeerde science fiction film is beland. Het lijkt alsof ik het overzicht op alle ontwikkelingen begin te verliezen. En wat is het nut van deze vooruitgang? Zelfs wapens kunnen printen? Geweldig….not!

Maar net voordat ik in die zure oude taart dreig te veranderen die klaar is met al dat moderne gedoe, lees ik een artikel over hoe deze moderne techniek het leven van een baby heeft kunnen redden. Door het printen van een op maat geprinte spalk voor zijn luchtpijpje. Hoe fantastisch is dat. En hoe tegenstrijdig? Hetzelfde apparaat wat een dodelijk wapen kan maken, kan ook ingezet worden voor het vervaardigen van een levensreddend voorwerp.

Wat maar weer eens duidelijk gaat dat het niet zozeer om de technologie gaat, maar meer om in welke handen zoiets terecht komt.

Zo. Oma heeft gesproken.

Bron foto: -RochelleWilson