Deze documentaires vind je leuk als je ‘Tiger King’ leuk vindt

tiger king spin-off

‘Tiger King’ stelde niet teleur, zoveel is duidelijk. Behalve op één vlak: de documentaire-serie duurt slechts vijf uur. Wat nu? Nou, als je hebt genoten van ‘Tiger King’ dan kan het zijn dat je onderstaande documentaires ook vermakelijk vindt. 

Operation Odessa (2018)

Waarom de vergelijking met Tiger King? 

Ook in Operation Odessa kijken we naar tja, hoe zullen we ze noemen, knotsgekke criminelen. Deze true crime docu volgt een gangster uit Rusland, een playboy uit Miami en een Cubaanse spion wiens missie het is om een nucleaire onderzeeër aan een Colombiaanse drugsbaron te verkopen. Het gaat hier om een waargebeurd verhaal over illegale handel maar vooral over drie criminelen die daar nu gezellig over vertellen.
Te zien op Netflix.

Voyeur (2017)

Waarom de vergelijking met Tiger King? 

In Voyeur maak je kennis met Gerald Foos, een man die een motel kocht met slechts een doel: hij wilde zijn gasten bespioneren en zien wat ze achter gesloten deuren doen. Dat heeft hij maar liefst twintig jaar volgehouden. Vrij heftig, bizar en vooral creepy. Maar wat deze docu fascinerend maakt, is dat Gay Talese, een journalist van de New Yorker werkt aan een boek over Foos. Hierdoor duiken er continu bizarre details op.

Zo is Foos bijvoorbeeld getuige geweest van een moord in een van de motelkamers, maar heeft hij dit nooit bij de politie gemeld. Iets wat ook de journalist Talese in de problemen brengt. Gek genoeg groeit er een vriendschap tussen Foos en Talese en wordt het nog gekker: de makers van de docu Josh Koury en Myles Kane besluiten onderzoek te doen naar Talese, terwijl Talese zichzelf verliest in zijn onderzoek naar Foos, noem het gerust inception.
Te zien op Netflix. 

McMillion$ (2019)

Deze serie, die in Amerika wordt uitgezonden op HBOGo en HBONow, is nog niet te zien in Nederland. Dat zeggen we er maar gelijk even bij, want nieuwsgierigmakend is ‘ie sowieso.

Want waar gaat McMillion$ over en waarom is er de vergelijking met Tiger King? 

Het is misschien wel een van de meest opvallendste oplichtingszaken ooit uit de VS en toch weet bijna niemand er meer iets van: McMillion$, een affaire rond kansspelen bij fastfoodketen McDonald’s. Ook wel McDonald’s Monopoly genoemd.

Miljoenen gulzige klanten gingen met hun nagel over de krasloten van McDonald’s Monopoly in de hoop dat ze die geheel verzorgde reis naar de Cariben of misschien wel die miljoen dollar zouden winnen. Ze slurpten zich het diabetes aan aardbeien milkshakes in de hoop dat ze ooit het winnende lot zouden bemachtigen. Tevergeefs, want een hele reeks van de hoofdprijzen ging naar leden van dezelfde Amerikaanse familie. De buit? Zo’m 24 miljoen dollar. Een anonieme tipper belde de politie en er kwam een FBI-onderzoek. Waarom niemand deze zaak kent? De dag nadat het proces rond het dossier van start ging, boorden zich namelijk twee vliegtuigen in de WTC-torens in New York.
Hopelijk binnenkort te bekijken via HBO via Ziggo. 

Wild Wild Country (2018)

Waarom de vergelijking met Tiger King? 

Wat gebeurt er als een vrije seks prekende rock & roll goeroe zijn kamp opzet in het puriteinse, conservatieve Amerika? Dan breekt de pleuris uit! Het is het verhaal van Rajneesh Chandra Mohan, beter bekend als Bhagwan, en het Amerikaanse dorpje Antelope in Oregon.

Het is 1981 en er gebeurt niet zo heel erg veel in Antelope. De veertig bewoners van het kleine dorpje in Oregon doden hun tijd met het jagen op herten en het oneindig poetsen van de chromen bullbar op hun Ford pickup. Het leven is easy going en het enige waar de Antelopers zich zorgen over hoeven te maken, is het doen van boodschappen bij het miniscule supermarktje aan de rand van het dorp. De inwoners zwemmen in rust, tijd en ruimte. En laat dat laatste nou net iets zijn waar een andere gemeenschap enorm veel behoefte aan heeft.

Aan de andere kant van de wereld, in India, groeit de beweging van Bhagwan namelijk uit zijn jasje. Schreeuwende, zeg maar gerust hysterische, fans verzamelen zich voor zijn deur en dus moet Bhagwan op zoek naar meer ruimte. Op aanraden van zijn steun en toeverlaat Ma Anand Sheela vertrekt Bhagwan, inclusief zijn Rolls Royce, naar Amerika. Naar Antelope, Oregon om precies te zijn.

Het aartsconservatieve Antelope wordt niet bepaald enthousiast van een vrije seks prekende rock & roll goeroe met duizenden volgers in hun achtertuin. Ze besluiten in opstand te komen en dat is het begin van een verhaal waar je oren van gaan klapperen. Leuk feitje: Wild Wild Country werd genoemd als beste documentaire van 2018.
Te zien op Netflix. 

Fyre: the greatest party that never happened

Waarom de vergelijking met Tiger King? 

Heb je het over oplichters die het hoog in de bol hebben, dan heb je het over Joe Exotic en vroeg of laat óók over Billy McFarland, de ‘organisator’ van Fyre Festival. Je weet wel, dat super luxe festival voor rijke millennials dat uiteindelijk nooit heeft plaatsgevonden.

In deze documentaire worden de aanloop naar het festival getoond en is te zien hoe Billy blijft geloven in zijn exclusieve festival, terwijl hij gek genoeg de boel totaal niet op orde heeft.
Te zien op Netflix.

Trump: An American Dream (2018)

Waarom de vergelijking met Tiger King? 

Goeie vraag. Want weet je wat een beetje akelig is? Het aantal overeenkomsten tussen Joe Exotic en DOnald Trump. Js, kijk maar. Beiden zijn egomaniakken, beiden hebben fraude gepleegd, beiden deden een gooi naar het presidentschap. En beiden zijn blond.

In deze documentaire zie je hoe Trump’s macht is gegroeid en wie hij uit de weg heeft moeten ruimen om te komen waar-ie nu zit. De docu is officieel geen true crime, maar had het wel kunnen zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.