Die mailbox van je ex…

Twee redacteurs van de Revu moeten voor de rechter verschijnen, omdat ze de mailbox van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie hebben gekraakt. Inbreken in iemands mail is strafbaar. Toch doen veel mensen dat met de mail van hun ex.

Revu hackte de mail van Jack de Vries vorig jaar december om aan te geven hoe makkelijk dat soms gaat. Revu mailde hem daarna dat ze zijn wachtwoord hadden en ze stuurden hem tips hoe hij zijn mailbox kon beveiligen. Jack was not amused en deed aangifte van computervredebreuk.

De advocaat van Revu vindt het onterecht dat de redacteurs voor de rechter moeten komen. Ze stelden een maatschappelijk probleem aan de orde; dat is het werk van journalisten en bovendien in landsbelang. Ook maakten ze geen misbruik van het wachtwoord en hebben ze De Vries gewaarschuwd.

Revu mag het uit landsbelang gedaan hebben, ik ken zat mensen die mailboxen van een ander checken, meestal die van hun ex… En dat is natuurlijk alles behalve in lands-, maar puur uit eigenbelang. Ik heb het ook wel eens gedaan *schaam*.

Het is slecht, gênant, respectloos en inderdaad gewoon strafbaar. Maar ja, ik wist het wachtwoord van m’n ex-vriendje (hoewel het al 6 jaar uit is, is dat nog steeds mijn naam) en ik vond het jammer dat ik niets meer over zijn leven wist (we spraken elkaar niet).

Op deze manier wist ik toch nog iets (of ie een nieuwe vriendin had bijvoorbeeld), maar slecht voelt het natuurlijk wel. Het idee dat iemand dat met mijn mailbox doet! Ik doe het dus ook niet meer, als is dat wachtwoord waarschijnlijk nog steeds hetzelfde…

Heb jij de mailbox van je ex wel eens gekraakt?

CC foto: Don Hankins