Dierenleedvermaak

Een tijger in Mexico was het opzitten en pootjes geven zat en maakte dat publiekelijk duidelijk door zijn tanden in de dompteur te zetten.

Wat eerst een spectaculaire act leek, bleek al gauw een dodelijk bedrijfsongeval. De 35-jarige dompteur bloedde onderweg naar het ziekenhuis dood. Geen mooier vermaak dan leedvermaak, moet de tijger gedacht hebben.

Risico van het vak
Alhoewel ik het heel erg vind wat deze man is overkomen, is het natuurlijk wel een beroepsrisico waar je rekening mee moet houden als je in het circusvak zit. Bovendien vind ik persoonlijk dat dit formaat poezenbeest niet thuishoort in een piste vol zaagsel. En dat geldt eigenlijk voor alle circusdieren.

Wie heeft ooit bedacht dat olifanten het best leuk zouden doen met één poot op een klein krukje? Of dat paarden bestemd zijn om heel hard rondjes te rennen terwijl er 2 mannen bovenop staan en er ergens onderop nog een elegant vrouwmens bengelt? Wat denkt die kameel als hij voor de 3e keer op een dag die mislukte clown met zijn emmer confetti op hem af ziet komen? Ik zie er echt de lol niet van in.

De romantiek van het circus
Ik geef toe, het circus dat heeft zo zijn charme. Ik droom ook wel eens van zo’n zwervend bestaan. Reizend van stad tot stad, waarbij ik af en toe in een lila balletpakje (maat 46, dat dan weer wel) aan een trapezestokje zweef. En dan zo’n knappe gespierde vent in een iets te strakke spandexbroek die me opvangt…

Maar ik weet niet of ik het nog wel zo leuk zou vinden als ik een circusleeuw zou zijn. Hok in, hok uit. Af en toe even luchten in een plaatselijk parkje, ’s avonds even lekker door een brandende hoepel springen en dan weer hup, terug de wagen in. Om morgen weer precies hetzelfde te doen. En de dag daarna en die daarna en……

Leed versus vermaak
Ik zou het op een brullen zetten denk ik. Net als die tijger die op zijn strepen ging staan. Hoe lullig ook voor de dompteur in kwestie. En natuurlijk kun je de discussie verder trekken dan alleen het circus. Want hoe zit het dan met huisdieren? Die waren oorspronkelijk ook nooit bedacht als, nou ja als huisdieren. En wat te denken van de bewoners van de plaatselijke dierentuin?

Eerlijk gezegd heb ik daar wat minder moeite mee. Dierentuinen zijn misschien discutabel, maar de dieren worden in ieder geval goed verzorgd. Zij vermaken het publiek door zichzelf te zijn. In gevangenschap, dat dan weer wel. De meeste dierentuinen zijn aangesloten op een internationaal fokprogramma om de diersoorten te behouden en te beschermen. Misschien kortzichtig, maar ik zie daar dan weer niet zoveel kwaad in.

Non argumenten
En tja, huisdieren… ik weet eigenlijk niet beter. Natuurlijk is dat geen eerlijk argument (sterker nog het is totaal geen argument) maar als ik zo naar die rode kater op mijn schoot kijk, denk ik dat hij het wel prima vindt hier in het gezin. Alleen een goudvis in een te kleine kom, ja daar kan ik nog wel eens treurig van worden. Ik hoop dan altijd maar dat hij een zeer beperkt kortetermijngeheugen heeft en na elke bocht steeds opnieuw enthousiast denkt: “hé verrek, een kasteel”.

Ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie er van vinden. Zijn dieren in het circus een no-go of is er juist niets zieligs aan? En wat vind je van hun soortgenoten in de dierentuin?

Bron foto: Sander van der Wel